Tjedni retrovizor

Tjedni retrovizor

Tjedni retrovizor

Ponovo plovimo plavetnim prostranstvima povijesti, prvenstveno potaknuti prvim pedagoškim programom postavljenim po prostorijama pučkog protektorata.
No, dobro, odustajem od tih *izdarija – dobrodošli u tjedni retrovizor, pismeni prilog prilagođen provincijskoj publici. Eto, omaklo mi se…
Ono što je bitno reći jest da je ovo rubrika koja vas podsjeća na tri najznačajnija događaja prošlog tjedna, izabrana po ključu čiste slučajnosti.
Jedan od tih događaja koje je kocka ubacila na vaš monitor jest i onaj nemušto spomenut u prvoj rečenici – radi se o Danu akcije, projektu koji je prvi puta organiziran u Gradu Opatiji, i to veoma uspješno. Uz ovaj znamenit događaj, donosimo još i povratak MIK-a u Opatiju te velu fritaju iz Lovrana.
Pa, pokušajmo ponovo…
Melodije sobe i predsoblja
kada kreneš na put
ponesi sunčane naočale
kada kreneš na put
ponesi kremu za sunčanje
kada kreneš na put
ponesi kremu za brijanje
kada kreneš na put
ostavi pismo za pisanje
(Mance – Kada kreneš na put)

Dobro nam došel prijatel… Kad neće Windays, kad neće Hrvatski radijski festival, kad se ne možemo riješit Dore – eto Melodija Istre i Kvarnera da spase situaciju. Na (ne)prirodnoj scenografiji Ljetne pozornice (za razliku od situacije u Voloskom) iskrcat će nam se ponovo putujuća glazbena karavana – i to točno 19. lipnja, što se podudara s 30. rođendanom jednog opatijskog gradskog vijećnika.
A zadnji put kad je MIK bio u Opatiji imao je tek četiri leta, i još nije ni znao za Duška Jeličića ni Beli, Cres ni Lubenice…
Ton, kamera, akcija…
(I’m blue-do-be-do-be-do-be-do)
gong-gong-gong-gong-gong-gong-gong-gong-gong-yeah
(I’m blue-do-be-do-be-do-be-do)
gong-gong-gong-gong-gong-gong-gong-gong-yeah
(I’m blue-do-be-do-be-do-be-do)
(The Ikettes – I’m Blue)

Eh, sad, jel to koprodukcija GONG-a i Delte ili Delte i GONG-a manje je važno, jer kad se u tražilicu upiše ”gong song” onda stignu svakakvi rezultati, a kad se upiše delta, onda saznaš svašta o faraonima i parkiranju, ali ništa pretjerano fora za ubacit ispod naslova, a iznad teksta.
O Danu akcije već smo pisali otprilike 162 puta tijekom zadnja dva tjedna, pa više nećemo, a umjesto toga u nastavku ovog kratkog ulomka možete pročitati recept za jaje na oko: U tavu staviti malo ulja, te kada se malo zagrije u njega razbiti jaje. Jaja posoliti. Poklopiti prozirnim poklopcem, te peći dok se bjelanjak ne stvrdne, a žumanjak dobije željenu tvrdoću.
Ass Paraga’s?
This is the dawning of the Age of Asparagus
The Age of Asparagus
Asparagus! Asparagus!
(2nz – Parody of Age of Aquarius)

A pitali ste se čemu recept za jaja na oko? Pa kajganu sam već probao u Lovranu, i to sa šparogama. No, dobro, nije sad u tome stvar, nego sam htio reći das u ti Lovranci skroz opičen narod. Stajao sam tako k’o kreten u redu za fritaju sa svojim papirićem vrijednim jednog Jelačića u redu, a čitavo vrijeme oko mene su se laktarile, gurale, provlačile i gazile po nogama – nonice. Da, gospođo, mislim na vas…
A nisam mogao prosto ni pojesti tu jednu porciju jer mi se u facu unosio tip koji je izabrao upravo ovo vrijeme da mi ispriča što je sve bilo bolje u Jugoslaviji. Mislim si, što to nije pričao ekipi koja je pet metara dalje postavila izložbu o Domovinskom ratu… Ali, bar su šparoge bile odlične i tople. A pivo hladno… Ma nije uopće loš taj Lovran.
Davor Žic
Vezane vijesti:
Tjedni retrovizor – vol.1
Tjedni retrovizor – vol.2
Tjedni retrovizor – vol.3
Tjedni retrovizor – vol.4
Tjedni retrovizor – vol.5
Tjedni retrovizor – vol.6
Tjedni retrovizor – vol.7
Tjedni retrovizor – vol.8

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net