Tjedni retrovizor: Godišnja inventura vol 2.

U ovo predbožićno i prednovogodišnje doba obično se malo toga zanimljivog događa, izuzev tradicionalnih domjenaka i kulturno-umjetničkih programa. Doduše, kako nam je ovo predbožićno i prednovogodišnje doba ujedno i predizborno, tako se u zadnje vrijeme događaju i razni obrati na političkoj sceni i već uobičajeno ”prekomjerno granatiranje” s tiskovnih konferencija.

Međutim, ovo je predbožićno i prednovogodišnje doba ujedno i doba kada se tradicionalno sastavljaju kojekakve liste najboljih i najgorih osoba, stvari i pojava iz zadnjih 12 mjeseci, pa što bismo mi bili lošiji od drugih?

I s tom inspirativnom misli, nastavljamo pothvat koji će povijest nazivati revolucionarnim, a pjesnici o njemu skladati balade do dugo u noć, u zimsku bijelu noć… Uglavnom, radi se o odabiru 15 događaja koji su obilježili 2012. godinu, i koje nastavljamo isporučivati u paketima od po pet komada svakog ponedjeljka sve tamo do Stare godine.

Danas donosimo raspored od 10. do 6. mjesta.

10. Strančarenje

Godinama pričaju nema nas puno
a sve nas je više, sve nas je više…
(LET 3)

Jeste li pratili malo koliko se stranaka i sličnih ”interesnih grupacija” osnovalo tijekom protekle godine? Niste? Bila je tu Ladonja koje se sad možda malo tko sjeća, pa zatim Laburisti koji su se diljem Liburnije proširili brže nego spolne bolesti među hipijima. A tu je i Liburnijska stranka, pa obnovljeni HSS, i najavljene nezavisne liste, a treba očekivati da će se taj trend ”mrvljenja” političke scene biti nastavljen sve većim intenzitetom kako se bude približavao izborni svibanj.

No, ako malo bolje pogledate – gužva je na ”ljevici”, jer izuzev HSS-a, sve stranke računaju na liberalno i socijalno-demokratsko biračko tijelo koje je, istina, u liburnijskom kraju u ”debeloj” većini. To znači da će SDP-ovci koji su na vlasti u 4 od 5 jedinica lokalne samouprave zapravo imati utoliko težak posao ”obrane naslova” koliko se malih stranaka pojavi – makar ne osvojile niti jedno mjesto u lokalnim parlamentima (a neke sigurno hoće) njihovi članovi zasigurno imaju obitelji, ili barem prijatelje, ili barem reputaciju zbog koje je dobro ne zajebavati se s njima i dati im glas. Pa će tih stotinjak glasova po stranci umjesto ”na kup” otići ”u vjetar”, što znači da će desnica (čitaj HDZ) imati daleko stabilniji put do svojih ”tradicionalnih” nisko-dvoznamenkastih postotaka, ali i da će u općem metežu na ljevici biti prilike da ”iskoči” netko na koga se dotad nije računalo.

9. EU

Mi smo širili europsko jedinstvo,
Od jutra do mraka prestajali nismo…
(Mucalo)

Lani smo odabrali članove Sabora i premijera, iduće godine birat ćemo (grado)načelnike i vijeća, no i aktualna nam je godina bila izborna. Ove smo godine odlučili ući u Europsku uniju. A, čisto iz inata, izgleda da se Europska unija u međuvremenu odlučila raspasti. Eto, takve smo mi sreće…

8. Smeće

Ko ulicu prlja, ima da nadrlja.
Ja sam svoju sreću nasao u smeću…
(Riblja čorba)

Malo Plomina, malo Marišćine. Malo kreditnog rejtinga. Sve nešto tu oko nas, a ništa na što možemo utjecati. Jer to, kao, nije naš problem, barem ako pitate one koji o tome odlučuju, a bez obzira na želje i najave, to sasvim sigurno neće biti birači putem referenduma.

7. Kapitalci

Marconi plays the mamba,
Listen to the radio, don’t you remember
We built this city,
We built this city on rock and roll…
(Starship)

Raspištoljili su se na sve strane s ovim kapitalnim projektima – svaka jedinica lokalne samouprave na Liburniji izdvaja, izdvojila je ili planira izdvojiti desetke milijuna kuna za izgradnju dvorana (čiji stupanj dovršenosti opada kada se gleda sa istoka prema zapadu), društvene domove i kulturne centre (Matulji će svoj graditi kroz koju godinu, Opatija je podigla 46 milijuna kredita za svoj Dom umjetnosti, a i Lovran se ”prijeti” krenuti u izgradnju novog Društvenog doma jer su stari morali vratiti pravim vlasnicima dok Draga planira jednu zgradu javne namjene s ljekarnama, knjižnicom i većom dvoranom za udruge), a Matulji su bili originalni i izgradili i Centar primarne zdravstvene zaštite. Kad sve to zbrojite, saldo ispadne takav da ćemo – ako se sve ostvari prema planu – imati 5 sportskih dvorana, 4 Doma umjetnosti, dva zdravstvena centra, i niz drugih zgrada. Pa ako ubacimo u kalkulator troškove izgradnje, troškove kredita, troškove održavanja i pinku za svaki slučaj – dolazimo do cifre koja bi uložena u razvoj mogla potpuno promijeniti gospdarstvenu sliku ovog kraja.

6. Kadroviranje

We take care of our own,
We take care of our own…
(Bruce Springsteen)

Refren Springsteenove stvari mogao bi biti himna političkog kadroviranja diljem države, a kako se ta mantra provodi u djelo mogli smo lani vidjeti na svim razinama – neki stanovnici Liburniji otišli su u Zagreb, drugi su zauzeli njihova mjesta, treći su dobili nove funkcije, četvrti ih slijedili na nova radna mjesta, peti zaslužili izmišljene sinekure, šesti rasturili na namještenim natječajima…

Sve u svemu – bitno da je muving…

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net