Tjedni retrovizor: Godišnja inventura vol 1.

Nova godina opasno se bliži – 2013. je praktički pred vratima, a mi još nismo kako spada niti ”progruntali” kakva nam je bila ova stara. Zato ćemo na stranu staviti tjedne događaje – koliko god oni bili zanimljivi – i uhvatiti se ”šire slike”.

Uostalom, uobičajeno je krajem godine objavljivati liste na kojima se biraju najbolja bića, stvari i pojave u proteklih dvanaest mjeseci, pa što bismo mi bili gori od drugih? Ne bismo, stoga i mi donosimo svoju listu najznačajnijih događanja u 2012. godini, a taj ćemo opsežan posao ob(j)aviti u tri djela, po jedan svakog ponedjeljka.

Danas donosimo listu od 15. do 11. mjesta.

15. Krediti

Glava mi je vise sita
od kirije i kredita
iz pidžame u odijelo
sanjam rodno selo…
(Laste Vrbanje)

To je sada novi trend u javnom proračunavanju. Proračun na dug – dižu se krediti gdje god se stigne. Čim su Matulji odlučili zadužiti svoje građane za 16 milijuna kuna, odmah su i Opatijci odlučili da ih moraju nadmašiti. I jesu, za punih 30 milijuna.

Sitna, ali bitna razlika jest u tome da Matuljci na dug grade ceste i radne zone, pa barem imaju neke šanse pobjeći iz dužničkog ropstva, dok se Opatijci ne zamaraju previše s time kako će platiti predstave u novom Domu umjetnosti, kad ih astronomske rate opale po džepu…

14. Matulji

I am number one.
No matter if you like it,
Ready take this sit down and write it
I am number one…
(Nelly)

Bit će 2012. godina zapamćena kao godina u kojoj su Matulji prestigli Opatiju praktički po svemu osim po veličini kreditnog zaduženja – ako su nastavljeni demografski trendovi koje je pokazao popis stanovništva, Matulji već sada imaju veći broj stanovnika od Opatije, ali i daleko više potencijala da taj rast i nastave.

Dok matuljski proračun polagano raste, opatijski ubrzano pada – barem u onom dijelu koji se odnosi na tekuće primitke unutar jedne godine. A u 2012. godini dobili su i Komunalac, i čitav niz drugih tvrtki koji su odlučile svoja sjedišta ili pogone locirati u neku od njihovih radnih zona.

Dakle – što se 2012. godine tiče, Matulji mogu komotno reći da su ”broj jedan”.

13. Radovi

Drugarska se pjesma ori,
Pjesma koja slavi rad.
Srce gromko nek’ nam zbori
Da nam živi, živi rad!!!
(Udarnička)

Krenulo se stvarno udarnički ove godine – da su raskopane ceste znak gospodarske aktivnosti, BDP ovih naših krajeva rastao bi brže nego kineski.

Ne znam jeste li znali, ali prema službenoj statistici Doma zdravlja, tijekom 2012. godine najveći broj lomova kod ljudi izazvan je upadanjem u građevinske jame, a primjećeno je i veliko povećanje upaljenih živaca u vratu zbog vožnje u rikverc, posebnice kod vozača koji gravitiraju cesti od ”Pčelice” do ”Zlatnog”…

12. Pojeftinjenje vode

Kao brodovi na vodi.
Ti znaš, ti znaš…
Voda nosi sve.
(EKV)

I to se dogodilo. Da niste pročitali na Internetu mislili biste da vas netko laže – ali, voda je pojeftinila! U inat svojoj prirodi, koja se trsi svoju cijenu svake godine podizati barem malo, liburnijska voda u 2012. godini postala je jeftinija. I to 6,5 posto, što nije zanemariv iznos na godišnjoj razini. Ma, ne izmišljamo to, stvarno se dogodilo – provjerite svoje račune. Najozbiljnije.

Kunemo se…

11. Obljetnice

To je dva, dva,
dva je labud moj!
Dva, dva, dva je tajni broj.
(Mance)

Ima nešto u toj brojci 2, kada su te godine začete brojne dobre tradicije. Prije 10 godina osnovan je Kulturni front, prije dvadeset Karate klub Opatija, prije pedeset KUD Učka, a prije 125 (dobro, to nije na 2, al’ ajde) jedriličarski klub.

Kad smo kod obljetnica, pokrenute su i ove godine neke tradicije o kojima će se dugo pisati, kao što je godišnji pregled događanja Liburnija.neta, čiji drugi dio možete pronaći na istom ovom mjestu za tjedan dana…

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net