Godišnji retrovizor: 15 tema koje su obilježile 2017. godinu (2. dio)

Krajem godine već prema tradiciji bacamo pogled daleko unazad, sve do njenog početka, kako bismo složili sveobuhvatan popis bića, stvari i pojava koje su obilježile proteklih dvanaest mjeseci. U našem godišnjem retrovizoru tako donosimo 15 najvažnijih tema iz 2017. godine odabranih rigoroznim misaonim procesom koji se sastoji od kombinacije meditacije i eliminacije.

Sve to objavit ćemo u četiri nastavka, a u prvom smo već odradili tri teme – kupoprodaju hotela Paris, zatvaranje Old School Puba te parkirnu problematiku u Opatiji, a ubacili smo i „bonus“ temom s nekoliko „smešnica“ koje su nas ove godine razveselile…

12. Operacija „stadion“. Titulu „društvenih boraca“ 2017. godine svakako zaslužuje uprava i članovi Nogometnog kluba Opatija. Bez teških riječi, ali uz odlučne akcije među kojima je najdojmljiviji bio „grupni portret“ pred zgradom Grada, opatijski su nogometaši podsjetili političare da ne namjeravaju skrštenih ruku čekati ispunjenje izbornih obećanja već da će potruditi da ispune datu riječ. I u svome naumu uspjeli.

11. Smeti k’o zlato. Gospodarenje otpadom ključna tema postat će tek u idućoj, 2018. godini, no i u proteklih 12 mjeseci imali smo prilike svjedočiti naznakama „rašomona“ koji bi mogao uslijediti prelaskom na novi sustav odvoza smeća, pa je tako Riječanima, ali i Kastavcima, taj trošak poskupio i više nego dvostruko. Za koji mjesec slična situacija, iako vjerojatno u manjem omjeru, gotovo sigurno očekuje i ostale stanovnike Liburnije.

10. Izađi, bori se. Izbori su bili prijelomna tema prijelomnog doba godine, a iako ćemo se njihovim posljedicama baviti nešto kasnije, sada je dobar trenutak da kažemo ponešto o metodama koje su se u njima primijenjivale. Dake, imali smo dosad neviđeno agresivnu, prljavu i populističku kampanju, koja još uvijek nije dobila svoj epilog jer u tijeku je rješavanje raznih sudskih tužbi i prijava nadležnim tijelima. Kandidati su se, uglavnom, natjecali velikim obećanjima i populističkom „kupovinom birača“, koja nikome nije donijela konačnu i uvjerljivu pobjedu, a građanima je, s pravom, zgadila demokraciju.

9. Razlog za ponos. Ako je izborna kampanja bila nešto čega se možemo sramiti, imali smo u prošlih dvanaest mjeseci i puno razloga za ponos. Nekako su za to najviše zaslužni sportaši, u prvom redu sportske ribolovke predvođene Marinom Mavrinac Matuljom koja je s državnog natjecanja donijela dvije medalje i bila dio srebrne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu. Dojmljiv je bio i uspjeh opatijskog jedriličara Enrica Marottija koji je osvojio Euro Grand Prix, dok je Daniel Ivaničić donio prve seniorske medalje u atletici u Matulje. Marin Doričić pokazao je kako Matuljci nisu jaki samo u sportu, već i u logičkom razmišljanju, kada je postao jedan od 12 hrvatskih maturanata sa stopostotnim znanjem iz matematike, a mjesto u ovom brzinskom pregledu uspjeha zaslužuje i utrka Tour of Croatia koja je u naše krajeve dovela najbolje svjetske bicikliste.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

5 years ago

Tjedni retrovizor

1 year ago

Tjedni retrovizor

8 years ago
error: Content is protected !!