Kratki vodič kroz oporbeno djelovanje (dio drugi)

konferencija o nepotrebnom bacanju novaca...

konferencija o nepotrebnom bacanju novaca...

Opatija – Prvi dio teksta o tome kako bi se adektvatna oporba lokalne sredine trebala ponašati objavljena jučer (uz ilustraciju gradskog vijećnika Nikice Pažina), donijela je kratak uvod u ovu temu uz analizu ponašanja najdugovječnijeg opatijskog oporbenog sustava – Hrvatske demokratske zajednice. Njihova dva vijećnika služila su godinama i kao primjer atraktivnosti rada oporbe, ali i kao primjer neargumentiranog napadanja, zbog čega su ”nagrađeni” i izgubljenom parnicom po tužbi nekadašnjeg gradonačelnika Axela Luttenbergera.
Danas nastavljamo s tematiziranjem oporbenog rada s ”bazom” opatijske oporbe – Klubom vijećnika Nezavisne liste Nikice Pažina i Akcije mladih kojima se u pohodu na opatijsko biračko tijelo sve češće pridružuje i Nezavisna lista Amira Muzura sa svoja tri vijećnika.
Svojim se istupima Pažin pokušava (i dobrim dijelom uspijeva) prometnuti u vođu oporbe, ali i njegov rad pokazuje nedosljednost u javnim istupima. Vidljivo je to i iz zadnje dvije njegove medijske akcije – pressice na temu odlaska gradonačelnika Dujmića u Miami i reagiranja na temu odlaska HRF-a iz Opatije.
Konferencija o nepotrebnom bacanju novaca Turističke zajednice odlično je koncipirana – na zajedljiv i ironičan način postavlja pitanje o privatnom interesu gradonačelnika za putovanje ”preko bare” i ne dozvoljava prostora za repliku druge strane, niti mogućnost da se politički protivnici za neki dio ”izlaganja” zakače. Takav je rezultat dobrim dijelom i zasluga dvoje članova Akcije mladih – Igora Puža i Roberta Kurelića – koji su doprinjeli ukupnoj atraktivnosti konferencije.
Bez njih, međutim, stvar puno slabije funkcionira – u reakciji koju je objavio Novi list, Pažin proziva gradonačelnika zbog dvije stvari: toga što nije napravio dovoljno da zadrži Hrvatski radijski festival u Opatiji i toga što je napravio previše da oni u Opatiji ostanu.
Takva nedorečenost nije novost za Pažina, jer u prvih devet mjeseci rada u Vijeću potpuno je odustao od svog izbornog programa – koji je, kao što su neki primjetili, izgledao poput radnog naloga za Komunalac, prepun razvaljenih stubišta i zahrđalih ograda, uz malo ili nimalo strateške vizije.
To, naravno, nije loša stvar… U zamjenu za trvijalne sitnice kojima je vrvio njegov propagandni letak, Pažin se počeo zanimati za stvarnu gradsku politiku i teme od općeg značaja – od vode do gradonačelnikova sukoba interesa. Međutim, šteta što nije zadržao i performanse kojima je tijekom kampanje Rajko Hlanuda uveseljavao medije i publiku – jer to bi mu donijelo dodatne bodove za stil… A poruku je lakše prenijeti kad se za pažnju javnosti već izboriš.
Ipak, shvatio je Pažin onu nevidljivu stranu političkog djelovanja – druženje s građanima na ulici, u kafićima, na kulturnim i zabavnim događajima… U malom gradu poput Opatije tijekom četiri godine može se naći pet minuta za skoro svakog građanina, a poruka o nesposobnosti vladajuće garniture lakše se prihvaća kad je izrečena oči u oči, bez političke korektnosti i pristojnosti koju nalaže nastup kroz medije.
Shvatili su to i članovi Akcije mladih, koji svoj veliki izborni uspjeh dobrim dijelom mogu zahvaliti kvalitetnom radu kroz mjesne odbore, posebno onaj veprinački. Međutim, to im je postao i svojevrstan uteg, jer samostalno nastupaju samo kad se radi o temi vezanoj upravo za Veprinac (a koja se najčešće prezentira kroz animozitet sa susjednim Poljancima)…
U svakom slučaju, za svoj dosadašnji rad, oporba zaslužuje tek nešto više od prolazne ocjene – recimo, jednu nategnutu trojku. Javna pojava i rad opatijskog gradonačelnika, naime, otvaraju pregršt prilika za kritiku i konstantne napade njegove nesposobnosti, koju oporba jednostavno nije uspjela dovoljno iskoristiti.
Davor Žic
Vezane vijesti:
Kratki vodič kroz oporbeno djelovanje (dio prvi)
Stranačka politika političkog kadra u Opatiji (dio drugi – oporba)
Stranačka politika političkog kadra u Opatiji (dio prvi – vlast)

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net