[RAZGOVOR] Riccardo Staraj, načelnik Mošćeničke Drage: Ponosan sam na sve realizirane projekte u općini tijekom 2023. godine

Autor: Marina Pauletić 31.12.2023

Foto: arhiva

Iako teška godina zbog post COVID krize, recesije i uvođenja eura, za općinu Mošćenička Draga bila je uspješna, kazao je Riccardo Staraj.

Mošćeniča Draga - Nakon što smo o godini na izmaku razgovarali s Vedranom Kinkelom, načelnikom Općine Matulji i Matejem Mostarcem, gradonačelnikom Grada Kastva, na red je stigao i načelnik Općine Mošćenička Draga - Riccardo Staraj.

Kako ocjenjujete proteklu kalendarsku godinu, poslovno i privatno?

Iako teška godina zbog post COVID krize, recesije i uvođenja eura, za općinu Mošćenička Draga bila je uspješna.

Turistička sezona bila je uspješna, dostigla je na neki način 2019. godinu. Bila je ispunjena mnoštvom manifestacija – gastro scena izrazito je napredovala, imamo nekoliko vrhunskih restorana, a uređenjem i ulaganjem u prostor (trgove, lučko područje, pomorsko dobro) podignula se kvaliteta destinacije. Uspješno se krećemo u pravcu održivog turizma. Okončali smo brojne projekte putem EU fondova: završen je projekt Urbane aglomeracije „Povežimo se s baštinom“, uređena su tri interpretacijska centra i tri tematska igralište te su obilježene povijesne atrakcije.

Što se tiče infrastrukture, gradi se cesta prema Sv. Ivanu, dovršeno je reciklažno dvorište koje se otvara u siječnju 2024. godine, putem natječaja ulagali smo u pomorsko dobro, završena je treća faza obnove osnovne škole, osmišljena je ideja projekta lukobrana, sudjelovali smo u izgradnji golf vježbališta te pripremili konačnu dokumentaciju za proširenje groblja Brseč. Usvojili smo i proračun koji je dostigao rekordan iznos od 6,4 milijuna eura.

Kad govorimo o privatnom – ako ima zdravlja, ima i slavlja.

Na što ste najponosniji u protekloj godini?

Ponosan sam na sve realizirane projekte unutar jedinice lokalne samouprave, na glazbeni album koji je izašao početkom 2023. godine te sve odrađeno i finalizirano što sam planirao u poslovnom i privatnom životu. Ponosan sam na izdržljivost, upornost i kontinuitet – u svakom smislu.

Što očekujete od sljedeće 2024. godine i čemu se nadate?

U sljedećoj godini očekujem ekonomsku stabilizaciju, rast, financiranje iz EU fondova što je za općinu krucijalno, realizaciju proširenja groblja u Brseču, obnovu cesta i gradnju novih, zatim obnovu povijesnih i sakralnih objekata, realizaciju društvenih prostora za potrebe udruga i poslovnih subjekata, završetak obnove osnovne škole, nastavak uređenja trgova i šetališta, realizaciju treće vodovodne zone i jedne sanitarne odvodnje, dobru sezonu, dobru, pozitivnu klimu u općini koja potiče ulaganje privatnog sektora u privatne investicije. Također, očekujem pravovremene prihode nužne za funkcioniranje općine, EU fondove, dobru suradnju s ministarstvima i županijom, kvalitetan te skladan rad općinske uprave, vijećnika i svih ostalih koji s općinom surađuju. Nadam se da će ratovi završiti, a nevina djeca prestati ginuti.

Što se tiče privatnih očekivanja, opet ponavljam – ako ima zdravlja, ima i slavlja. Izlazi mi nova knjiga, album, očekujem da me muze ne napuste , da budem kreativan, energičan, progresivan te iznad svega zdrav jer ako si zdrav, sve je moguće. Želim mir, ljubav i zdravlje svim ljudima, manje prezira i ljubomore, manje egoizma i mržnje, više poštivanja i tolerancije, pozitivnu energiju te jasnu viziju za bolje sutra.

Više sa portala poduckun.net ...