Val Milat iz Veprinca, talentirani sportaš uspješan u veslanju na dasci i biciklizmu: "Cestovni biciklizam je najveća ljubav, a moja želja je voziti za jake svjetske timove"

Autor: Nikola Cvjetović 21.08.2024

Val Milat

Za uspješan rezultat u biciklizmu moraš se na utrkama držati naprijed u grupi, ali i puno trenirati. Imam šest treninga tjedno, svaki traje oko sat i pol do dva. Ponekad mi bude teško, ali uvijek razmišljam pozitivno i uvjeravam sebe da mogu sve izdržati, kaže 11-godišnji Val Milat, član BK Rijeka i SUP VOP Teama.

Opatija – O njemu će se još pričati. Zove se Val Milat, živi u Veprincu i ima 11 godina. Učenik je 5. razreda Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov u Opatiji i uspješan mladi sportaš, član dvaju sportski udruga - vološćanskog SUP VOP Teama i Biciklističkog kluba Rijeka. Nakon što se u sport uključio u šestoj godini života, Val je započeo nizati odlične rezultate. U veslanju na dasci 2022. godine postao je europski prvak u SUP racing league natjecanju u disciplini sprint i osvojio zlato na Euro Tour SUP utrci, godinu dana kasnije bio je treći na svjetskoj ljestvici utrka Commacchio, pobijedio u Kopru na Alps Trophy te sudjelovao na Planet Baltic Sup race regati, utrci za odrasle. Paralelno s natjecanjima u SUP-u bavio se i MTB-om ili brdskim biciklizmom. Osvojio je Zimsku ligu u kategoriji U7 i U9, dvije godine zaredom bio je četvrtoplasirani na Prvenstvu Hrvatske u MTB-u, 2022. godine ostvario je pobjedu u Kupu Hrvatske i u ukupnom poretku bio trećeplasirani. Ove godine zauzeo je 6. mjesto na državnom prvenstvu u MTB. Međutim, krajem 2023. godine iz BK Competto prelazi u BK Rijeka i počinje se baviti cestovnim biciklizmom. U tom kratkom periodu, kraćem od godine dana, nastupio je na 30-ak utrka u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji i Italiji i osvojio dvije bronce na Prvenstvu Hrvatske, jednu u ciklokrosu i jednu u disciplini kriterij. Iako obožava oba sporta, Val kaže kako mu je puno draži biciklizam i zato sebe vidi jednog dana u najjačim svjetskim biciklističkim timovima.

- Ove sam godine malo usporio s veslanjem na dasci. Utrke mi se kose s biciklističkima pa je jednostavno prevagnula ona veća i jača ljubav. Posebno volim cestovni biciklizam koji sam nedavno počeo trenirati, zabavno je i brzo, a malo mi je i dosadilo voziti biciklu po šumi. Prvu biciklu dobio sam s tri godine, a jako sam volio gledati i pratiti tatine utrke, govori Val koji je ljubav za sport na dva kotača naslijedio od oca Erika koji se nekoć natjecao u brdskom biciklizmu, motokrosu, Enduru i superkrosu.

- Za uspješan rezultat u biciklizmu moraš se na utrkama držati naprijed u grupi, ali i puno trenirati. Imam šest treninga tjedno, svaki traje oko sat i pol do dva. Ponekad mi bude teško, ali uvijek razmišljam pozitivno i uvjeravam sebe da mogu sve izdržati. Moj je cilj druge godine postati državni prvak u cestovnom biciklizmu, a jednog dana potpisati ugovor i postati član nekog velikog svjetskog tima u kojem ću imati najbolje uvjete za rad, govori Val koji vozi apsolutno sve na dva kotača.

- Već imam i motor koji ide 45 km na sat. Od kuće do igrališta u Veprincu, na kojem se često družim s prijateljima, je oko kilometar i sto metara uzbrdice, a ja tu dionicu prođem za pet minuta s biciklom ili devet minuta s romobilom, priča 11-godišnji Veprinčanin koji veliku podršku ima od svojih roditelja, Ive i Erika, koji su također veliki zaljubljenici u sport i rekreaciju.

- Val ima našu punu podršku. Nije lako pratiti dijete-sportaša, puno je tu odricanja – prije svega njegovih, a onda i naših. Evo jednog primjera – prošle je godine ujutro bio na SUP regati u Velenju, a taj isti dan u kasnim večernjim satima stigao je u Metković gdje ga je drugo jutro čekala završna utrka Kupa Hrvatske u MTB-u i borba za 3. mjesto u generalnom plasmanu, mjesto koje je u konačnici i osvojio. Samo u rujnu 2022. godine napravili smo 3500 kilometara puta, vozeći se s utrke na utrku. To dovoljno govori kakav mu je tempo. Međutim, dok god on u tome uživa nastojat ćemo ga pratiti i podržavati – rekla je mama Iva, koja je nedavno, sa suprugom Erikom, položila za rekreativnu trenericu veslanja na dasci.

VIDEO

[RAZGOVOR] Vološćan Dražen Zdelarec - Zdela, race officer s velikim iskustvom: Sve o jedrenju naučio me kapetan Mandić

[RAZGOVOR] Matea Bakotić, vlasnica Galerije Artsada u Voloskom: Lakše i „sigurnije“ bilo bi imati apartman, ali to me ne bi činilo sretnom

[RAZGOVOR] Dječja kirurginja KBC Rijeka, Opatijka Ana Bosak Veršić: 'Najstresniji trenuci, kad sve prođe dobro, su neprocjenjivi'

[RAZGOVOR] Opatijski miksolog Emil Luštica: Personalizirani kokteli mogu ponovo ojačati hrvatsku koktel scenu

[VIDEO] Najiskusnija rukometašica "Liburnija Opatije" Stefani Stakorić: "Pronašla sam način kako u rukometu mogu i dalje uživati"

[RAZGOVOR] Kadet VK "Opatija LRH" Filip Kuhar: "U životu moraš imati rezervni plan"

[RAZGOVOR] Igor Puhar: U Ičićima otvaramo prvu automatiziranu poslovnicu za najam alata u svijetu

[RAZGOVOR] Trener TK "Opatija" Ivor Eržišnik preuzeo mladu reprezentativnu vrstu: Poanta je da djeca budu sretna – vjerujte, ima puno uspješnih, a nesretnih

Razgovori z dihun / PodUčkun.net

Više sa portala poduckun.net ...