Tjedni retrovizor

Tjedni retrovizor

Tjedni retrovizor

Nije baš korisno živjeti u prošlosti, ali tko ne uči od povijesti, osuđen je na ponavljanje vlastitih grešaka. Da se to ne bi slučajno i vama dogodilo, donosimo vam presjek bliže prošlosti, odnosno one koja se odigrala u razdoblju od prošlog ponedjeljka do jučer, i to u našoj tradicionalnoj rubrici mudro i originalno nazvanoj ”Tjedni retrovizor”.
Dakle, tri stvari koje ste doživjeli ili propustili, ponovo su pred vama – feštarski vikend na Veprincu i ostatku Opatije, potpisivanje ugovora za projektiranje nove sportske dvorane, te festival ”Matulji traže zvijezdu” ili nešto tome slično…
Tri po tri, tjedan po tjedan, ipak se neki događaji vrte na Liburniji….
– Rock’n’roll zvijezda
Curice dobacuju
Kada ja prolazim
Friž zolufe namjestim
Imidž malo popravim…
(Pips, Chips & Videoclips)

Dobro, traži se zvijezda čansona, ali ipak, urgiramo na malo rokenrola da prodrma matuljski ”trg” maršala Tita na kojem će se tražiti nova matuljska teen zvijezda. Doduše, s obzirom na boju zgrade općine, nekakav glam rock je primjereniji, nešto uz šljokice i šarene košuljice. Kako pjesma mora biti na čakavštini, to bi mogla biti zanimljiva kombinacija – čakavski glam rock.
Ako se pojavi takva osoba, koja ima od 13 do 19 godina (što spada u teen, jelte) sasvim sam siguran da će upravo ona postati sljedeća matuljska teen zvijezda. Ili prva. Tko to broji, uopće?
– Kruha i dvorane
Piši, riši, crtaj, šaraj,
ali listove mi ne paraj…
(Stara projektantska)

Imamo sve preduvjete za moderno Rimsko carstvo – pekara po gradu kol’ko hoćeš, a kad dobijemo moderni koloseum da u njemu gledamo igre, to će biti prva liga. Prva županijska… Doduše, imali smo već nekakav ”Colosseum”, i u njemu se kasnije počelo ”igrati” na hitove turbo folka, ali to je sad već druga priča. Nadamo se da se neće ponoviti, jer kako kaže tvorac pojma Rambo Amadeus, turbo-folk nije samo glazba, to je način ponašanja i ophođenja prema životu.
Tako bi dvorana s hrpetinom poslovnih prostora, zabavnih sadržaja i mallova bila čisti turbo folk. A ova, koja će ići na kredit, bit će samo turbo, prema svim najavama. Turbo za vas, narod, odnosno ”volk”, što se čita folk. Pa eto ga, stigošmo na isto…
– Fešta
Ehi ehi ehi
ma che splendida festa
festa con i fiocchi
noi… noi… noi…
(Adriano Celentano)

Svako misto svoju feštu ima, i sve su te fešte stisnute u šesti mjesec. Veprinac tri dana, pa Tomaševac, pa Antonjica na Zvonećoj, pa Brežanska noć, pa Tošina… Tako da možete nabildati svoju alkoholnu kondiciju, i otpornost na zvukove čakavskog scenskog ozvučja.
Jer taman usred toga svega, uletit će MIK s pjesmama o najdražem kraju… U svakom slučaju, idealno vrijeme za tablete protiv mamurluka.
Davor Žic
Vezane vijesti:
Tjedni retrovizor – vol.1
Tjedni retrovizor – vol.2
Tjedni retrovizor – vol.3
Tjedni retrovizor – vol.4
Tjedni retrovizor – vol.5
Tjedni retrovizor – vol.6
Tjedni retrovizor – vol.7
Tjedni retrovizor – vol.8
Tjedni retrovizor – vol.9
Tjedni retrovizor – vol.10
Tjedni retrovizor – vol.11
Tjedni retrovizor – vol.12
Tjedni retrovizor – vol.13
Tjedni retrovizor – vol.14
Tjedni retrovizor – vol.15

error: Content is protected !!