FOTO: Yasna Skorup Krneta – 'U krilu majke Kastva'

Yasna Skorup Krneta

Yasna Skorup Krneta

Kastav – U organizaciji ”Kastafskog kulturnog leta“ u petak, 4. lipnja 2010. u 21 sat u Galeriji crkvice Sv.Trojice u Kastvu, uz obilježavanje Dana Grada Kastva, otvoriti će se izložbeni projekt/ambijentalna instalacija Yasne Skorup Krneta pod nazivom ”U krilu majke Kastva“.
Radi se o projektu u kojem će pod sloganom ”Prošlost susreće budućnost“ biti autorski interpretirano i konstruirano u formi objekata/elemenata instalacije nekoliko starih kastavskih kućica, koje će, unutar prostora Galerije crkvice sv. Trojice, biti (pre)složene i instalirane invencijom autorice u drugoj dimenziji, drugom prostoru i drugom vremenu kao jedan mističan i irealan grad.
Na otvorenju će se moći pogledati projekcija kratkoga filma o nastanku kućica – objekata, a uz otvorenje bit će na Trgu Lokvina ispred Galerije izveden performance ”Mistična šetnja“. Projekt/ambijentalnu instalaciju ”U krilu majke Kastva” Yasne Skorup Krneta moći će se razgledati u Galeriji crkvice Sv.Trojice u Kastvu do 24. lipnja 2010., u redovno radno vrijeme galerije: svaki dan od 10 do 12 i od 18 do 21 sat, ulaz je slobodan.
yasna_skorup
Kustosica je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, u katalogu ”Kastafskog kulturnog leta“ o ovome projektu između ostaloga kaže:
”Ono što uvijek oduševljava pri susretu sa stvaralaštvom Yasne Skorup Krneta beskrajna je autoričina maštovitost, jer u njezinim radovima uvijek vlada priča i neki tajnoviti, mistični ugođaj. Ali u podlozi je uvijek i cjelovito razrađena likovna koncepcija, koja pokazuje profinjenog umjetnika-znalca. Tako i ovdje. Autorica, kao i uvijek, kreće od jedne priče kojoj, u skladu sa svojim kozmopolitskim karakterom i iskustvom, daje univerzalnu, a nerijetko i kozmičku dimenziju. Navodeći nas, gledatelje, a počesto i sudionike, da razmišljamo i sve promatramo višedimenzionalno – u odnosu na prostor i u odnosu na vrijeme. U ovom slučaju pogotovo u odnosu na vrijeme, jer tu ona vibracije prošlosti spaja s onima sadašnjosti, pa se jučer i danas, lokalno i globalno, u konačnici spajaju u sretnu cjelinu, hvatajući začudno skladni zajednički ritam.
Vječna tema njezina stvaralaštva je Istra i njezini mali gradovi na vršcima brda, kojima ona uvijek daje simbolički smisao ”grada u naručju zemlje“ i ”grada pod okriljem univerzuma“. S takvim polazištem i u tom tragu je i njezin projekt ”U krilu majke Kastva“, osmišljen posebno za kastavski ambijent i taj grad, nadovezujući se po mnogočemu (čak i po izgledu i vizuri Kastva) na njezine istarske cikluse. Ono što i ovdje plijeni pozornost je posebno ozračje neke metafizičke nestvarnosti i pričljive fantazmaforičnosti, te neko stalno dvojstvo stvarnog i nestvarnog, što ona uvijek uvodi u svoje radove. Ali prizori koje je nekad prikazivala na slikama, ovdje je sad oprostorila – čak u performansu i oživjela, dok je konceptualna podloga tu aktualnija i egzistencijalno angažiranija. Yasnina ideja u ovom projektu je da priči o čudesnom, mističnom gradu Kastvu, ispričanoj na autorski kreativan način, da suvremeni pečat. Sve započinje nekim snovitim zanosom ambijentom, pretvarajući se u svojevrsno istraživanje prostora grada – habitata kao simbola. Autorica je tu, kao i u Istri, pronašla cijeli arsenal inspirativnih formi kojima je na poetičan i bajkovit način mogla ispričati svoju priču. Ali je kroz njih izrazila i ideju i prenijela poruku. Jer drevne kastavske kamene kućice, koje su uzete kao predlošci za objekte u Yasninu projektu, simboliziraju ishodište i ognjište; utočište, zaštitu, postojanost, životnu snagu i trajanje. Isto tako i neodustajanje, jer su oslon poriva da se iznova gradi stanište, bez obzira na dramatične životne nalete i mijene.“
yasna_skorup-3
Nekoliko riječi o umjetnici:
Yasna Skorup Krneta završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirala 1971. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Marijana Detonija. Profesori su joj još bili Krsto Hegedušić, Frano Parać i Ferdinand Kulmer. Nakon diplome petnaestak godina boravila je i djelovala u Švicarskoj. Vrativši se 1987. godine u Hrvatsku kontinuirano izlaže na samostalnim i skupnim izložbama i u nas. Od 1996. do 2006. godine intenzivno slika u Istri, u svom atelijeru blizu Rovinja. Tu nastaju znani ciklusi njezina slikarskog opusa: ”Histria Poetica“ (1996/7.), ”Antejski dodir Istre“ (1998/9.) i ”Saga o Istri“ (2001/5.), kao i „Ditiramb zemlje“ (2004.).
Za svoj rad Yasna Skorup Krneta dobila je više značajnih nagrada i priznanja: srebrnu Internacionalnu paletu za slikartsvo F.I.C.I.E. u Parizu 1984. godine, specijalnu pohvalu F.I. u Osaki 1985. godine, te 2000. i 2001. godine otkupnu nagradu na Grisiji u Rovinju. Održala je do sada blizu četrdeset samostalnih izložbi (Zagreb, Rijeka, Opatija, Pula, Crikvenica, Zürich, Basel, Paris, Motovun, Grožnjan, Umag, Lovran, Krk…). Djela joj se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.
Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba, te LIKUM-a. Ima status samostalne umjetnice.
Živi u Opatiji, gdje radi u svom ateljeu ”Yasna san“.
yasna_skorup-4
yasna_skorup-2
yasna_skorup-1
Nikola Cvjetović
Foto: Kastafsko kulturno leto
Vezane vijesti:
Dan Grada Kastva
Kastafsko kulturno leto 2010.: Tatjana Gromača – “Crnac”
Kastafsko kulturno leto 2010.: Edin Karamazov i Kaliopi
Izložba Voljena Grbca @ Kastav
Kastafsko kulturno leto 2010.: Neno Belan & Fiumens
Kastafsko kulturno leto 2010.: PlanetArt – Zečja rupa
Kastafsko kulturno leto 2010.: Sväng – Napad usnih harmonika sa sjevera
Kastafsko kulturno leto 2010. – Đani Stipaničev
Kastafsko kulturno leto 2010. – Klapa Iskon
Osvrt na likovni program KKL-a 2009.
VIDEO: Stari zanati @ Kastav
VIDEO: Bačvarski zanat @ Kastav

error: Content is protected !!