Tjedni retrovizor

Tjedni retrovizor

Foto: Sole Ervin

U ovom Tjednom retrovizoru, stvari su „pošteno posložene“ – dvije teme za Pust, jedna za sve ostalo…

– Anketa

Amerika, nije rad i znoj,
Postoje Diznilend i Frenki-boj…

(Azra)

Početak Pusta idealno je vrijeme lokalnim vlastodršcima da opipaju bilo stanovnika svojih gradova i općina, jer imena slamnatih lutki koje će sljedeće tjedne provesti viseći na istaknutim pozicijama bolje od bilo kakve ankete govore čime su birači nezadovoljni. A ove godine, tema broj jedan bio je novi sustav gospodarenja otpadom, kojeg su se sjetili u Matuljima, Lovranu, Opatiji, opatijskoj Promenadi, pa čak i u Kastvu, koji je među svoja četiri Pusta jednog posvetio ovom problemu. U Matuljima, očito, postoji još jedan velik problem, a to je kašnjenje s otvorenjem Dječjeg vrtića Veli Brgud, kojem su svoje mesopuste posveetili i Brgujci i vrtićari.

Pojedina mjesta bila su inspirirana lokalnim događanjima, poput Zvoneće gdje su se sjetili problema s nabavkom aviona F16, a ponegdje se i mislilo globalno – recimo, u Vasanskoj, gdje su „na zub“ uzeli američkog predsjednika. Ipak, nije ni to „za vraga“, jer mještani Vasanske (Vasanci? Vasanšćani? Vaši? Vaski? Ki će ga znat…) misleći globalno djeluju lokalno, pa „Amerigu“ prigovaraju zbog toga što su vrata prema „obećanom raju“, odnosno Američkim vrtovima, još uvijek zatvorena…

Pusni pregled

Volim, volim kad se kao zvonci
Jave pjesmom prije mraka…

(Ljupka Dimitrovska)

Shvatili ste možda već i po prethodnom tekstu, počeo je Pust na Liburniji (i šire), a to je tema koja se po svojoj važnosti ne može mjeriti s ostalom „redovnom problematikom“. Stoga valja spomenuti sve aktivnosti koje su obilježile protekle dane – nakon što su predstavljeni ovogodišnji mesopusti (vidi temu gore), Riječki karneval je dobio novu kraljicu, a fešte su krenule diljem Liburnije i Riječkog prstena. Mi smo posjetili one u Kastvu i Štali u Permanima. No, „epicentar“ maškaranih događanja ovog je vikenda bila Općina Viškovo iz koje je u jutarnjim satima subote startao jubilarni 10. Maškarani rally Halubje – Liburnija, a navečer se održalo, također jubilarno, 20. izdanje Halubajskog karnevala, posebnog po tome što je termin preselio u noćne sate. Nedjeljno jutro, pak, uljepšali su mići zvončari na svojoj tradicionalnoj smotri u Marčeljima.

– Singapurćani i ostale priče

We sail tonight for Singapore,
We’re all as mad as hatters here…

(Tom Waits)

Kako nam Tjedni retrovizor, po tradiciji koja će eto doskora dogurati do desete godine i nekih petstotinjak napisanih tekstova, uglavnom sadrži tri teme, ovog puta morali smo pribjeći lukavstvu i sve „nepusne“ teme svrstati pod jednu. Glavni su nam tu gosti dobri ljudi iz prijateljskog Singapura, koji su ušavši u knjige Liburnia Riviera Hotela zaključili da ta kompanija ne vrijedi novca što se za nju traži. Očito, ono što je vidljivo i po hotelskim objektima i u javnosti, jasno je i investitorima, a to je da „excel menadžment“ ipak nije onoliko efektivan koliko ga se uzdiže u zvijezde.

Kad smo već kod turizma, prošlog je tjedna aktualna bila i tema paušala za iznajmljivače. Nije toliko bitna njegova visina, koja je relativno primjerena podneblju i rezultatima, već opis infrastrukture koji je doista vrlo plastičan i odlično pogođen.

Jedna mala vijest koja je zapravo vrlo velika – Keno je postao Kastavac mjeseca, a odluka gradske uprave da nagradi trud „običnih ljudi“ koji sa zadovoljstvom i revnošću obavljaju svoje redovne poslove naišla je odličan prijem kod građana.

Zaključimo i s vremenskom prognozom: pao je snijeg.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

9 years ago
error: Content is protected !!