Hoćemo dionice, nećemo Hanfina rješenja

liburnijanet_tiskovna_konferencija_lrh_opatija…Dujmić predstavio Nagodbu s HFP-om…
…Nagodba jedina točka sjednice Vijeća…

Opatija – Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, uz pratnju dvoje dogradonačelnika, predstavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare prijedlog nagodbe četiri jedinice lokalne samouprave s Hrvatskim fondom za privatizaciju, koja će biti jedina točka dnevnog reda na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.
– Zašto sam Gradskom vijeću predložio prihvaćanje sudske nagodbe vezane za dionice Liburnia Riviera Hotela? Za odgovor na to pitanje najprije je potrebno podsjetiti koji su vitalni interesi Grada Opatije u toj priči te kakva je trenutno mogućnost realizacije tih interesa. Već skoro 20 godina u lokalnoj politici nepodijeljeno je mišljenje da Grad treba steći kontrolni paket od 25 posto +1 dionice. Koji je smisao tog stjecanja? Ne da se Grad bavi hotelijerstvom, nego da ima stvarni utjecaj na daljnju privatizaciju i razvoj najveće firme na našem području, a time i na prava radnika te zaposlenost Opatijaca, kazao je Dujmić
Cilj Grada Opatije zapravo je ubiti dvije muhe jednim udarcem – zadržati dionice, i ”namagarčiti” Hanfu.
– Racionalno i odgovorno rješenje takve situacije glasi: potrebno je očuvati kontrolni paket dionica te izbjeći rizike vezane za Hanfino rješenje. Predložena nagodba u postojećim okolnostima u najvećoj mjeri jamči takav ishod. Po redovnom pravnom tijeku stvari, oglašavanjem ništetnim sporazuma iz 2007. godine, Hanfa bi trebala obustaviti postupak vezan za izdavanje obvezujuće ponude. Naime, ništetnost u pravu znači i da prestaju svi učinci koje je proizveo akt koji je proglašen ništetnim, pojasnio je Dujmić uoči sjednice Gradskog vijeća.

Liburnija.net: Tiskovna konferencija @ Grad Opatija

Liburnija.net: Tiskovna konferencija @ Grad Opatija


Što sve to zapravo znači? Priučeni pravni tim portala Liburnija.net pokušat će pojednostaviti situaciju – Liburnia Riviera Hoteli ostali su gradu dužni 25 posto dionica još od vremena pretvorbe, dakle 1992. godine, kao naknade za terene i objekte u gradskom vlasništvu koji su ušli u temeljni kapital firme. Po tom se pitanju ništa nije pomaknulo do ljeta 2005.godine, kada je Vlada predala LRH Darku Ostoji i grofu Eltzu. Na to su građani reagirali masovnim demonstracijama, Vlada je popustila i 2007. godine sklopljen je Sporazum koji Opatiji, Matuljima, Lovranu i Dragi donosi 25 + jednu dionicu i jamstvo da će HFP dionice nadoknaditi ako ih oni kojim slučajem izgube (recimo, kao rezultat jedne od tužbi koje je Ostoja podnio protiv Vlade).
Međutim, lani je idilu pokvarila Hanfa svojim rješenjem o obavezi preuzimanja, koja Grad Opatiju dovodi u suludu situaciju da mora osigurati 1,3 milijuna kuna za kupnju svih dionica tvrtke. Mali dioničari koriste situaciju i tuže Grad Upravnom sudu, dovodeći ga tako u opasnost od bankrota – vrijednost dionica u vlasništvu malih dioničara premašuje 300 milijuna kuna.
U ljeto ove godine, država je sve dogovorila s Ostojom – njemu ide fondovski dio LRH od 60-ak posto, a on pristaje Opatiji priznati onih 25 i kusur. No, još uvijek je na snazi Hanfino rješenje, pa Vlada pali vremenski stroj i poništava sporazum iz 2007. godine. Tako da Opatija više nema dionice LRH, niti ih je ikad imala. Ali, zato je tu Nagodba s HFP-om (koji je Opatiji dužan nadoknaditi gubitak dionica) koja u praksu stavlja teoretsko priznanje Ostoje da Opatija ima pravo na te dionice.
I – voila! Dionica ima, Hanfina rješenja – vjerojatno nema.
liburnijanet_tiskovna_konferencija_lrh_opatija-2
liburnijanet_tiskovna_konferencija_lrh_opatija-1
Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David Kurti
Vezane vijesti:
Mali dioničari LRH reagiraju na izjave liburnijskih čelnika
Liburnijski (grado)načelnici zadovoljni nagodbom
LRH: Hanfa traži objavu nagodbe
LRH: Ispada HDZ, upada SN Holding
LRH: tri slova za veliku priču
Ostoja ponovo vlasnik LRH
Ništa od Zakona o LRH
AUDIO: LRH, Miami, rebalans, mrkat, HDZ, Veprinac…
Uskoro Zakon o LRH
Grad Opatija o LRH
LRH: Ostoja ponovo u igri?
Pismo vijećnika opatijskim gospodarstvenicima

error: Content is protected !!