[RAZGOVOR] Majstorski kandidat, Opatijac Erik Golubović: "Uvijek razmišljam kako i da li sam mogao bolje"

Autor: Nikola Cvjetović 26.10.2023

Šahist Erik Golubović jedan je od 12 igrača u svijetu do 11 godina s titulom majstorskog kandidata i najmlađi osvajač navedene međunarodne titule u Hrvatskoj.

Opatija - Opatijac Erik Golubović za nekoliko dana (1. studenog) proslavit će svoj jedanaesti rođendan, a iza sebe ima već "more" fantastičnih rezultata. Ovom malom genijalcu, članu Šahovskog kluba Rijeka koji pohađa 5. razred opatijske osnovne škole, u rujnu ove godine. temeljen šahovskih rezultata, dodijeljena je međunarodnu titula Svjetske šahovske federacije (FIDE) – CM, majstorski kandidat. Time je postao najmlađi osvajač navedene međunarodne titule u Hrvatskoj te jedan od samo dvanaest dječaka do 11 godina u svijetu koji su stekli ovu titulu. Napisati sve uspjehe ovog mladom šahiste gotovo je nemoguće no među značajnijima na svjetskoj razini su svakako osvojeno 5. mjesto u Grčkoj u brzopoteznom šahu za uzrast do 10 godina, brončana medalja na europskoj razini u standardnom šahu za dječake do 10 godina u Turskoj, šesto mjesto na europskoj razini u brzopoteznom šahu u Grčkoj. Dosad je dva puta nastupio za hrvatsku reprezentaciju do 12 godina u Grčkoj i Sloveniji i ima osvojena dva šesta mjesta. Aktualni rezultat je onaj iz Slovenije gdje je na EP-u u brzopoteznom šahu za uzrast do 12 godina bio šesti. Na državnoj razini medalje ne treba ni spominjati - dvostruki je i aktualni prvak u brzopoteznom šahu do 11 godina, aktualni prvak u brzopoteznom šahu do 12 godina, viceprvak Hrvatske u standardnom šahu do 11 godina, dvostruki državni prvak Sportskih igara mladih do 11 godina. S izuzetnim rezultatima stigla su i priznanja pa je tako primio Nagradu Grada Rijeke za najuspješnijeg sportaša u kategoriji kadeta za 2022. godinu i županijsku nagradu za sva ostvarena postignuća.

- Šahom sam se počeo baviti sa 6 i pol godina, iako se meni čini da igram šah od kad znam za sebe. S obzirom da mi je tata međunarodni majstor u šahu, šah je uvijek kod nas na stolu i uvijek su me privlačile figure i zamišljao sam borbe na poljima s mnogo kombinacija koje je moguće izvesti. Moj tata igra prvu hrvatsku šahovsku ligu te kada me prvi put poveo sa sobom na turnir jako mi se svidjelo te sam i ja poželio jednom nastupiti. Tata me je počeo učiti, upisao u klub i vrlo brzo sam počeo osvajati svoje prve turnire, započeo je Erik Golubović.

Što te privlači kod šaha?
- Šah je prekrasna, zanimljiva i napeta igra i svatko tko ga voli i razumije mislim da bi se složio sa mnom. Šah nam može pomoći u logičkom razmišljanju i donošenju odluka, šah mogu igrati svi bez dobnih granica. U šahu najviše volim natjecati se i vidjeti koliko mogu napredovati. Šah mi je omogućio mnoga nova poznanstva i prilike da zaigram sa svojim vršnjacima iz cijelog svijeta. Također, imao sam priliku puno putovati te sam posjetio mnoga lijepa mjesta u Italiji, Austriji, Engleskoj, Grčkoj, Turskoj, Rumunjskoj, Gruziji... Volim se družiti na turnirima s vršnjacima te uvijek naučim nešto zanimljivo i novo.

Što je važno za uspjeh u šahu? Koliko treniraš?
- Za uspjeh u šahu je osim talenta najvažnije redovno i marljivo trenirati, vježbati online ili uživo, odlaziti na turnire po mogućnosti međunarodne kako bi se skupilo što više iskustva s različitim profilima igrača i susrelo s različitim šahovskim školama te na taj način povećalo svoje znanje. Šahovske partije mogu dugo trajati i zato je potrebno održati visoku koncentraciju. Moja najduža šahovska partija prije tjedan dana na Prvoj hrvatskoj seniorskoj ligi trajala je preko 6 sati i odigrali smo 136 poteza te je završilo neriješenim rezultatom. Također za uspjeh u šahu jako je važno naučiti prihvatiti poraz i nakon toga vratiti se još jači. To nije nimalo lako. Šah treniram četiri puta tjedno po nekoliko sati, a ostalo slobodno vrijeme iskoristim za igru i vježbanje te pregledavam s tatom novosti u šahu i pratim nastupe najpoznatijih svjetskih igrača.

VIDEO

Tko ti je uzor?
- Uzor u šahu mi je trenutno najbolji svjetski igrač Magnus Carlsen. Imao sam priliku i upoznati ga i kratko porazgovarati s njim i gledati njegove partije uživo te ga često pratim i putem interneta na turnirima koje igra i analiziram njegove partije. Od starijih igrača najdraži mi je Amerikanac Bobby Fischer, sviđa mi se njegov napadački stil.

Šesto mjesto si osvojio na EP - što za tebe znači takav rezultat? Što ti je cilj postići?
- Za mene je svaki moj rezultat jako važan jer sam njime dobio novo iskustvo s različitim profilima igrača zato i volim najviše nastupati na međunarodnim turnirima. Ove godine sam s 10 godina bio jedan od najmlađih natjecatelja u konkurenciji do 12 godina u kojoj ću nastupiti i slijedeće godine pa se nadam da će mi šanse za borbu za medalje biti još i znatno veće. Zadovoljan sam s nastupom, ali uvijek razmišljam kako i da li sam mogao bolje. Cilj mi je osvojiti jednog dana titulu velemajstora i pokušati ostvariti što bolji rezultat na Svjetskom prvenstvu. Prošle godine sam postizao u svojem dobnom uzrastu na svim europskim nastupima u ubrzanom i brzopoteznom šahu rezultate u prvih deset mjesta, na Svjetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu do 10 godina u Grčkoj sam osvojio peto mjesto a najdraža mi je osvojeno treće mjesto na Europskom prvenstvu u Turskoj u standardnom šahu do 10 godina. Svi ti nastupi motivirali su me za dalje jer sam vidio da pripadam tamo i dokazao da mogu. Naravno da znam i vidio sam i sam da se puno toga mora poklopiti za dobar uspjeh, ali ja ću i dalje dati sve od sebe, marljivo trenirati i vjerovati da ja to mogu.

Kakvi su ti planovi za dalje, koje je sljedeće natjecanje za koje se spremaš?
- Planovi za dalje uvijek postoje. S obzirom da se paralelno natječem u tri kategorije šaha; standardni, ubrzani i brzopotezni, želja i plan mi je nastupiti na europskom ili svjetskom prvenstvu u tim kategorijama u 2024.godini, a naravno da to ovisi o financijskim mogućnostima i mjestima gdje će se ona održavati. Slijedeće natjecanje na kojem ću nastupiti je Državno prvenstvo u ubrzanom i brzopoteznom šahu krajem studenog.

Treniraš li još nešto? Kako izgleda tvoj radni dan?
- Već tri godine treniram nogomet u NK Opatija no ove školske godine nisam još započeo s treninzima zbog nedavnih nastupa na šahovskim natjecanjima. Moj radni dan od kada je počela škola je dosta ispunjen školskim obavezama i izvannastavnim školskim aktivnostima koje mi se sviđaju. Na kraju školskog dana slijedi najbolji dio, a to je igranje nogometa s prijateljima na školskom igralištu. Ostatak dana, ako nemam treninge, provodim s obitelji. Volim gledati filmove, pratiti nogometne utakmice i čitati stripove.

[VIDEO] Jakov Kramarić viceprvak Hrvatske do 10 godina

[VIDEO RAZGOVOR] Matteo Zausnig: Osjećaj spašavanja žive osobe nikakva vježba ne može prenijeti

[RAZGOVOR] Primorski skijaši, Dea i Lukas Šepić: ''Na skijanje uzimamo i školsku torbu“

[RAZGOVOR] Damir Batistić brojnim izložbama i predavanjima vrijedno čuva sjećanje na Domovinski rat

[RAZGOVOR] Adelka Činko u najelitnijem sudačkom razredu

[RAZGOVOR] Ivana Eterović: Glagoljica je danas snažno afirmirana kao važan dio hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta

[RAZGOVOR] Ivan Cerovac: Strelovit razvoj tehnologija digitalne komunikacije na određeni način otuđio je generacije

Razgovori z dihun / PodUčkun.net

Više sa portala poduckun.net ...