[VIDEO RAZGOVOR] Chef Hrvoje Zirojević: Moderna kuhinja s tradicionalnim okusima formula je za uspjeh

Autor: Marin Aničić 07.02.2023

Njegovu kuhinju su kušali od političara, kraljeva, celebritija iz svijeta sporta i šoubiznisa pa do svjetskih chefova, ali najveće priznanje mu je bilo kad mu se jedan gost, povratnik iz Amerike koji se nakon šezdesetak godina vratio u Dalmaciju, rasplakao jer mu je jedno jelo evociralo sjećanje na mladost, davno napušteni dom i okuse mamine kuhinje.

Ika – Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu razgovarali smo s chefom Hrvojem Zirojevićem koji ovdje zajedno s svojim asistentom Nikolom Krcalovićem nesebično prenosi svoja znanja polaznicima programa Cjeloživotnog obrazovanja u sektoru hrane i pića. Ovaj skroman čovjek od kužine pravo je čudo na domaćoj kulinarskoj sceni.

Potkrijepljen obilnim znanjem stečenim u trideset godina iskustva prava je kulinarska enciklopedija. Njegova filozofija je evociranje starih okusa u novim jelima. Kako za sebe kaže nikad iza njega nije stajala nikakva institucija i radio je vrlo samozatajno pa kad ga je chef Daniel Boulud, jedan od najpoznatijih svjetskih chefova, pozvao u New York da prezentira mediteransku kuhinju na Citymeals on Wheels Chef`s Tribute ispred Rockefeller centra s 30 najboljih chefova s područja Mediterana, nije mu bilo jasno kako je uopće čuo za njega. Kuhao je i na Hollywood Boulevardu.

Njegovu kuhinju su kušali od političara, kraljeva, celebritija iz svijeta sporta i šoubiznisa pa do svjetskih chefova, ali najveće priznanje mu je bilo kad mu se jedan gost, povratnik iz Amerike koji se nakon šezdesetak godina vratio u Dalmaciju, rasplakao jer mu je jedno jelo evociralo sjećanje na mladost, davno napušteni dom i okuse mamine kuhinje.

Kako kaže Zirojević, to je kompliment od kojeg se i na samu pomisao naježi, a potvrđuje njegovu kulinarsku filozofiju koju prakticira u svojim kreacijama. Svaka čast Michelinovim zvjezdicama i celebritijima ali ništa mu ne može biti veći kompliment od gosta kojemu je njegovo jelo pobudilo emociju jer u restoranima u kojima je radio nema razlike - pijat je za svih isti.

Nakon velikog uspjeha u Laganini Lounge Baru & Fish house-u u Palmižani na otoku Hvaru vratio se u svoj Split gdje nastavlja sa svojom kreativnom kuhinjom u restoranu Dvor na Firulama. U velikom znanju koje Zirojević ima mogli smo uživati na radionici koja je trajala dva dana. Polaznici su prvi dan mogli vidjeti kako se radi I Koliko traje priprema za jela koja će se pripremati sljedeći dan. Prvi dan je kuhanje izgledalo kao da smo u tradicionalnoj dalmatinskoj kužini gdje se kuhaju riblje juhe, brodeti, savuri, dok su sljedeći dan te iste namirnice, na nekih osam tanjura dobilo sasvim drugačiji oblik, a ta prava umjetnička djela na tanjuru s potpisom chefa možete vidjeti na fotografijama i u video prilogu u kojem vam donosimo razgovor s Hrvojem Zirojevićem.

VIDEO

[FOTO/VIDEO] Deniz Zembo: Obrazovanje je prioritet, ne smiješ biti konj kad radiš u ugostiteljstvu i turizmu da ne znaš

[FOTO/VIDEO] Dragica Lukin: Najvažnije je educirati mlade ljude u sektoru hrane i pića

[VIDEO/FOTO] Chef Branko Ognjenović: 'Kad kuhate kuhajte s ljubavlju i pozitivnom emocijom pa će vam hrana biti ukusnija'

[VIDEO/FOTO] David Skoko gost predavač na FMTU-u: Trendovi prolazni, a mi moramo raditi na tome da postanemo prepoznatljivi po onome što jesmo

[VIDEO RAZGOVOR] Prof. Slobodan Ivanović: Okupili smo vrhunske i dokazane ljude u svijetu rada, a polaznici su oduševljeni viđenim i naučenim

Proslavljeni chef Hrvoje Zirojević održao radionicu na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Više sa portala poduckun.net ...