VIDEO: Neno Belan & Fiumens – Ritam tvojih koraka

neno_belan_smKastav – Uf, uf. Što napisat o Belanu. Osim da je i ove godine osvojio nekoliko Porina, da ima izvrstan bend, da je jedan od rijetkih naših izvođača koji ima potpuno pravo objaviti ploču pod nazivom – ‘Greatest hits’ ili ti ‘Best of’.
Obzirom da ga nije potrebno previše predstavljat, napisat ćemo samo nekoliko ”generalija”, a na vama je da dođete do Kastva, ovaj četvrtak u 21 sat, i uživate u ‘ritmu Belanovih koraka’. Za sve ostalo brine ekipa Kastafskog kulturnog leta.
Splićanin, trenutačno živi u Rijeci, nekad frontman popularnog splitskog sastava “Đavoli”, s kojima je u kratkom roku postigao veliki uspjeh na području bivše Jugoslavije, te ostavio pregršt evergreenova iza sebe, kao sto su “Pričaj mi o ljubavi”, “Stojim na kantunu”, “Bambina”, “Dani ljubavi”, “Ja volim je”, “Ostani uz mene”, “Dugo toplo ljeto”, i druge.
Nakon raspada sastava 1991. g. , 1992. g. seli u Zagreb, a 1995 g. i u Rijeku, te nastavlja sa uspješnom solo karijerom, i održava kvalitetan stvaralački kontinuitet, tako da je i 1990-ih godina objavio niz uspješnih pjesama kao sto su “Sunčan dan”, “Vino noći”, “Rock galama”, “Dotakni me usnama”, “Ponoćna zvona”, “Ivona” i druge, a danas je solo izvođač uz pratnju svoga benda, “Fiumens”, već 13 godina u kontinuitetu.
– Ekipa koja mi je u Fiumensima je prekaljena riječka pop-rock ekipa. Leo je za bubnjem (Ogledala, Istočni izlaz), Olja na basu(Putokazi) i Vedran Križan na klavijaturama (Manofon, Arkana, Lucas, En face, Pentagram), istaknuo je Neno.
Neno Belan & Fiumens – Rijeka snova

Njegova glazba je pod direktnim utjecajem The Beatlesa , The Beach Boysa, te općenito zvuka rock’n’rolla 1950-ih i popa 1960-ih godina, kao i dalmatinskih etno melodija i talijanskog belcanta, odnosno kancone.
– Slušaj, navečer sam svirao punk i novi val, a preko dana sam svirao mandolinu i pjevao u klapi. Moji glazbeni utjecaji su jako široki, rekao je Belan u razgovoru.
Posljednji u nizu hitova kao što su “Galeb”, “Kad plima se diže”, “Rijeka snova”, “Divojka sa juga” i “Srce od leda” svoju privlačnost temelje na retro zvuku Belanovog crvenog “Gretscha”, vokalnom višeglasju i temama o ljubavi, nostalgiji, Mediteranu.

Neno Belan & Fiumensi

Neno Belan & Fiumensi


– Kad sam slagao ploču ”Rijeka snova” nisam htio imati dvije dobre stvari, a onda album samo popuniti. Kako sam radio pjesme, tako smo ih puštali u etrer. Nakraju smo sve skupa skupili i stavili na ploču. Iz tog razloga, na ovoj ploči ima toliko različitih glazbenih stilova, dodao je Belan.
Posljednji studijski album “Rijeka snova” donio im je 2008. nagradu Porin za najbolji pop album. Posljednji, još uvijek aktualni veliki hit mu je pjesma “Zar više nema nas”, koju je snimio u duetu s Massimom, a za koju je dobio i još dva Porina 2009. te, Porina za najbolji duet, te onaj najznačajniji, kao autor, za pjesmu godine republike Hrvatske, te iste godine još dva Porina, za kompilaciju godine i u povijesno-tematskoj kategoriji za trostruki cd-box grupe “Đavoli”.
Pjesma “Rijeka snova” najizvođenija je hrvatska pjesma uopce za 2008. godinu po podacima Zavoda za zaštitu malih autorskih prava, a pjesma “Zar više nema nas” za 2009. -tu. Polovinom 2009. godine izlazi napokon i prvi, toliko željeni live album u karijeri “Tvornica snova”, snimljen na dva bravurozna koncerta održana u zagrebačkom klubu Tvornica.
Ulaznice za koncert, po cijeni od 60 kuna mogu se kupiti na slijedećim prodajnim mjestima:
Kastav: Agencija Kastavea, tel. (051) 691 586,
Matulji: Agencija Newsound, mob: 098 189 4687,
Turističko informativni centar Rijeka, tel. 051 335 882,
Kartomat Rijeka (Korzo) i online na stranicama agencije Kultura plus.
Massimo i Neno Belan – Zar više nema nas

Nikola Cvjetović
Vezane vijesti:
FOTO: Iz Kastva uživo za cijelu Hrvatsku
FOTO, VIDEO: Jedan peteh i petsto veseleh @ Kastav
FOTO, VIDEO: Glazbena priča ljubavi i prijateljstva @ Kastav
VIDEO, FOTO: Ulicama Kastva zavladala kultura
Kastafsko kulturno leto 2010.: PlanetArt – Zečja rupa
Kastafsko kulturno leto 2010.: Sväng – Napad usnih harmonika sa sjevera
Kastafsko kulturno leto 2010. – Đani Stipaničev
Kastafsko kulturno leto 2010. – Klapa Iskon
Osvrt na likovni program KKL-a 2009.
VIDEO: Stari zanati @ Kastav
VIDEO: Bačvarski zanat @ Kastav

error: Content is protected !!