Raspisan Javni poziv za sufinanciranje programa prijevoza onkoloških pacijenata, u četvrtak sjednica Županijske skupštine PGŽ

Autor: Marina Pauletić 26.02.2024

Foto: arhiva

Ukupni iznos raspoloživih sredstava za sufinanciranje je 30.000,00 eura.

Rijeka - Raspisan je Javni poziv za sufinanciranje programa prijevoza onkoloških pacijenata na terapiju čiju će provedbu Primorsko-goranska županija sufinancirati u svrhu olakšavanja liječenja pacijentima. Pravo podnošenja prijave imaju jedinice lokalne samouprave s područja županije koje nemaju na svom području zdravstvenu ustanovu s onkološkim odjelom, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić na redovitom susretu s novinarima.

Ukupni iznos raspoloživih sredstava za sufinanciranje je 30.000,00 eura, a moguće je sufinancirati do 50 posto troškova provedbe programa. Krajnji rok za prijavu je 22. ožujka 2024. godine.

Zdravstvenim ustanovama Thalassotherapiji Crikvenica i Lječilištu Veli Lošinj odobreni su projekti na Pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava „Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti” u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021. – 2026., dodaje zamjenica. Riječ je o ulaganju u modernizaciju smještajnih objekata, i to objekta Smiljka Thalassotherapije Crikvenica koji do sada nije bio u upotrebi i Park IV Lječilišta Veli Lošinj. Smiljka će imati ukupno 18 smještajnih jedinica, odnosno smanjio bi se broj sa 63 kreveta na 33 kreveta. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 6,1 milijun eura dok iznos odobrenih bespovratnih sredstava iznosi oko 5 milijuna eura. Rekonstrukcija i opremanje Park IV procijenjena je na 2,6 milijuna eura, od čega je osigurano 2 milijuna eura bespovratnog financiranja.

Pročelnica Alessandra Ban informirala je da je na mrežnim stranicama PGŽ u tijeku javno savjetovanje za prijedlog Programa dodjele potpora male vrijednosti za mjere u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Primorsko-goranske županije u 2024. godini. Pozvala je sve zainteresirane da se uključe s prijedlozima i komentarima do 25. ožujka 2024. godine.

Predloženo je trinaest mjera, a ukupno je na raspolaganju gotovo 400 tisuća eura, što je otprilike 100 tisuće eura više nego lani. Iznos potpore kreće se do 80 posto prihvatljivih troškova u rasponu od 2.000,00 eura do najviše 12.000 eura po korisniku. Do 100 posto prihvatljivih troškova moguće je ostvariti za potporu osnivanju i razvoju OPG-a. Od ukupnog iznosa, oko 180 tisuća eura planirano je za područje priobalja i otoka, 132 tisuće eura za područje Gorskog kotara te 80 tisuća eura za provedbu mjera očuvanja plodnost i povećanja učinkovitosti navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Bespovratna sredstva dodijelit će se putem Javnog poziva koji će biti objavljen po dobivanju suglasnosti resornog Ministarstva na program, navela je pročelnica.

Pročelnik Ljudevit Krpan informirao je o Javnom pozivu na dostavu prijava za realizaciju otočnih projekata iz Integriranog teritorijalnog programa u okviru kojeg je Primorsko-goranskoj županiji na raspolaganju 31,7 milijuna eura. Prihvatljivi prijavitelji su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, javna poduzeća, trgovačka društva u javnom vlasništvu, vatrogasne organizacije, civilna zaštita, turističke zajednice i javne ustanove.
Riječ je o formiranju liste unaprijed određenih prijavitelja i projektnih prijedloga koji će imati pravo prijave na ograničene pozive za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Temeljem dobivenih prijava s ovog pretpoziva, Županija će u dogovoru s Ministarstvom napraviti rang listu projekata, pojasnio je pročelnik i naglasio da se po prvi puta Županijama dalo priliku da zajedno s Ministarstvom kreiraju provedbu razvojne politike na svom području kada se govori o sufinanciranju projekata Europske unije i izrazio očekivanja da će Ministarstvo ubuduće, i za ostala područja, posebno Gorski kotar, raspisivati slične natječaje.

Pročelnik je najavio i održavanje manifestacije Energetski dan ovog petka, 1. ožujka s početkom u 11 sati u Guvernerovoj palači u Rijeci. U organizaciji Regionalne energetske agencije Kvarner, svi zainteresirani građani moći će, uz ostalo, dobiti informacije o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća, a direktora HEP-a predstavit će ulaganja u elektroenergetsku mrežu i informacije vezane uz priključenje malih proizvođača energije iz obnovljivih izvora s obzirom da, prema riječima Krpana, Primorsko-goranska županija u ovome trenutku ima najveći broj malih fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama koje su priključene na mrežu HEP-a.

Predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić najavio je 24. sjednicu Županijske skupštine PGŽ koja će se održati ovog četvrtka, 29. veljače i to po prvi put u prostorima u vlasništvu Županije, točnije na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci.

Planirano je 29 točaka, između ostalih, prijedlog o imenovanju ravnatelja Županijske uprave za ceste, prijedlog odluke o korištenju sredstava za financiranje javnih potreba u sportu PGŽ te više prijedloga o davanju koncesija na pomorskim dobrima.

Riječ je o 28. zasjedanju u protekle tri godine što je najviše od svih hrvatskih županija, istaknuo je Boras Mandić i zahvalio svim članovima Skupštine, zamjenicima i medijima na konstruktivnoj suradnji.

Više sa portala poduckun.net ...