Ulovi lika s weba koji tvoje eure vreba – preventivne aktivnosti PU primorsko-goranske

Autor: Portal Torpedo 23.02.2024

Foto PU primorsko-goranska

Zapamtite - ako nešto nije istinito u stvarnom svijetu nije ni u virtualnom


Rijeka - U sklopu preventivne kampanje „Web heroj“, odnosno, projekta MUP-a „Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta“ tijekom veljače policijske službenice Policijske uprave primorsko-goranske provele su brojne preventivne aktivnosti u svrhu educiranja što više osoba o zaštiti od računalnih prijevara.


Edukativna predavanja održana su u osnovnim i srednjim školama, u Klubu starijih osoba Belveder - Kozala, Zamet i Turnić, Udruzi umirovljenika i starijih osoba Kastav i Udruzi umirovljenika i starijih osoba Penko u Kostreni, dok su u Delnicama građanima podijeljene brošure s preventivnim savjetima, a mnogi su mogli poslušati savjete i u programu Radio Kaštela.


Kibernetički kriminalitet općenito je u porastu, pa tako i u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj u 2023. godine bilježi povećanje od 71,9% svih kaznenih djela iz ove domene u odnosu na 2022. godinu. Najveći porast čine upravo kaznena djela računalnih prijevara, i to za 79,8%.


Radi toga se preventivnim aktivnostima usmjerenim na edukacije, kako mladih tako i drugih građana te osoba starije životne dobi, nastoji osvijestiti o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu. S građanima se razgovara i educira ih se kako se zaštititi od različitih vrsta računalnih prijevara kojima se koriste počinitelji.


Aktualne su investicijske prijevare, ponude ili oglasi za unosna ulaganja u dionice, kriptovalute, plemenite metale ili naftu. Osobu koja je uložila novac u kriptovalute počinitelj će zavaravati na način da je često kontaktira i prikazuje grafovima lažnu zaradu tražeći da još više uloži. Jedan od oštećenih osoba s područja Primorsko-goranske županije bio je na taj način u kontaktu s prevarantima skoro dvije godine te mu je pričinjena velika materijalna šteta.


Za romantične prijevare građani su također već čuli, ali ih se savjetuje da uvijek prilikom korištenja društvenih mreža i stranica za upoznavanje budu oprezni jer počinitelji prijevara koriste lažne profile.


Oprez je itekako potreban i kod nekih primamljivih oglasa ili neočekivanih nagrada, radi čega se građane savjetuje da nikad ne otvaraju takve oglase, poveznice ili poruke dok se nisu konzultirali s osobom od povjerenja.


Postoje i prijevare koje su aktualne u tvrtkam, tzv. direktorske prijevare kada se prevarant predstavlja kao direktor poduzeća i kontaktira elektroničkom porukom ili SMS-om zaposlenika koji je zadužen za isplatu novca da mu hitno pošalje određeni novčani iznos na račun u inozemstvo. U ovom slučaju zaposlenici bi trebali biti oprezni i strogo se pridržavati protokola za plaćanje, uvijek provjeriti i ne postupati pod pritiskom da obave traženo plaćanje.


Edukacije kampanje „Web heroj“ nastavit će se tijekom cijele godine, a savjeti o online sigurnosti dostupni su na službenoj internetskoj stranici: www.webheroj.hr .


U slučaju sumnje na računalne prijevare ili druge slične kažnjive radnju prijavite policiji na telefon 192 ili dođite u najbližu policijsku postaju.


Zapamtite: Ako nešto nije istinito u stvarnom svijetu nije ni u virtualnom.

Više sa portala poduckun.net ...