Ivo Kalina @ Hrvatski muzej turizma

liburnijanet-ivo-kalina1…izložbom u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer obilježava se 85. obljetnica rođenja i 15. obljetnica smrti ovog velikog autora…
…po ovom mnogostruko nagrađivanom autoru i nositelju mnogobrojnih priznanja nazvana je i Likovna nagrada Ivo Kalina…

Opatija – U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma ovu srijedu, 15. rujna 2010. u Umjetničkom paviljonu ”Juraj Šporer“ u Opatiji s početkom u 20 sati, otvoriti će se izložba ”Ivo Kalina“.
Veliki hrvatski slikar, Ivo Kalina, rođen je u Zagrebu 21. veljače 1925. godine, gdje je 1950. diplomirao slikarstvo. Nakon završenog studija, bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića (1950. -1956.) i član umjetničke grupe Mart (1956. – 1962.). Izlagao je od 1953. na revijalnim izložbama i s Grupom petorice (Dogan, Kalina, Kulmer, Kujundžić, Perić). Prve samostalne izložbe održao je 1958. i 1960. u Zagrebu.
Kalina je bio jedan od prvih predstavnika apstraktnog ekspresionizma u nas i jedan od najranijih hrvatskih enformelista, slikar široka poteza i snažna izraza. Iako je bio doživljavan kao opatijsko-riječki autor, jer se 1963. vratio u mjesto svog odrastanja, Opatiju, Kalina je svoja ponajbolja djela stvorio u Zagrebu gdje je boravio od 1941. do 1963. godine.
Osamdesetih godina 20. stoljeća, kada je bio već u godinama sazrelog slikarstva, Kalina se intenzivno vraća davnom i inspirativnom motivu – ženskom aktu. Na ovoj će se izložbi prikazati ženski aktovi koje je autor stvorio u rasponu od 1946. do 1994. godine.
Po ovom mnogostruko nagrađivanom autoru i nositelju mnogobrojnih priznanja nazvana je i Likovna nagrada Ivo Kalina koja se dodjeljuje za najbolju likovnu izložbu suvremene umjetnosti na području Grada Rijeke.

Liburnija.net: Ivo Kalina @ Hrvatski muzej turizma

Liburnija.net: Ivo Kalina @ Hrvatski muzej turizma


Izložba će biti otvorena do 03. listopada 2010. godine.
Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Foto: Hrvatski muzej turizma
Vezane vijesti:
FOTO: ‘Od blatne kupke do wellnessa’ @ Villa Angiolina
‘Od blatne kupke do wellnessa’ @ HMT Opatija
Turistički plakat u Hrvatskoj @ HMT Opatija
HMT – Arheologija i turizam u Hrvatskoj
Vaclav Anderle @ Šporer
Izložba Ive Kajzera @ Bristol
VIDEO: Otvorenje sezone izložbom kamelija @ Miramar
Kamelije se vraćaju na Opatijsku rivijeru… a najljepša je?
Umijeće češljanja @ Hrvatski muzej turizma
FOTO: Svečano otvoren Festival kave
Alpsko-mediteranski dijalozi
FOTO: Lucio Vidotto – Ukradeni trenuci

error: Content is protected !!