Reagiranje: Mali dioničari upozoravaju opatijske vijećnike

hotel_kvarner…a da kad je bio trenutak da se pokuša što transparentnije cijela stvar razriješiti ponovo se situacija komplicira…
… ništetnost se može utvrditi jedno ako su strane ZNALE da ne postupaju zakonito a ne ako su bile u ZABLUDI…

Opatija – Predstavnici Udruge malih dioničara LRH upozorili su otvorenim pismom opatijsku gradsku vlast, ali i vijećnike susjednih liburnijskih općina, kako se tekst sudske nagodbe između njih i HFP-a oko sudbine dionica Liburnia Riviera Hotela, može smatrati priznanjem kaznenog djela.
Naime, kako tvrdi predsjednik Udruge Dražen Nikolić, neka pobuda može se proglasiti ništetnom tek ako su strane koje u njoj sudjeluju priznale da su svjesno potpisale nezakoniti ugovor. Drugim riječima, objasnio je Nikolić, “to je kao da ja platim nekome da nekog drugog mlatne po glavi, i o tome potpišemo ugovor. Naravno da ga sud može proglasiti ništetnim, jer smo oboje svjesni da je takva pobuda nedopustiva”.
Tekst iz Udruge malih dioničara prenosimo u cijelosti, pročitajte ga u nastavku teksta:
Udruga malih dioničara LRH razočarana je sporazumom, njegovom biti i formom kojim se pogoduje SN Holdingu i omogućava mu se da zaobiđe zakonske posljedice koje bi iz stjecanja, odnosno, dodjele večinskog paketa LRH proizašle. Žao nam je što se male dioničare stavlja u poziciju da svojim ”neprimjerenim” inzistiranjem na javnosti i zakonitosti cijelog postupka remete ”idilu” Vlade, HFP-a, lokalne uprave i samog SN Holdinga, koji su sve dogovorili i krenuli provoditi ne prežući da time pogaze zakonske norme koje bi logici barem Vlada i lokalna uprava ustvari trebali zastupati i braniti.
Podsjećamo na nespretne i nesretne odluke Vlade i HFP-a koje su nas i zapetljale u ovu situaciju u kojoj se sad nalazimo. I sada kad je bio trenutak da se pokuša što transparentnije cijela stvar razriješiti ponovo se situacija komplicira. Ne upućuje li na to i da se Hanfa već više tjedana muči da odobri objavu ponude SN holdinga, koja je najavljena? Da je sporazum sačinjen jasno i neupitno, bez pokušaja da se sa jedne strane Vlada i HFP ne dovedu u situaciju da ih se može prozivati za cijenu po kojoj su prepustili LRH, a sa druge strane da se pogoduje SN holdingu, te da je isti po potpisivanju objavljen dobrovoljno, a ne po nalogu HANFA-e od koje su mali dioničari to tražili, naša sumnja u dobre namjere potpisnika sigurno bi bile manje.
Nadalje, želimo istaknuti da je dio u nagodbi kojom se poništava obveza Opatije – što može utvrditi samo Sud – na temelju takozvane nedopuštene pobude vrlo upitna pravna konstrukcija koja može imati vrlo velike posljedice na sve strane koje u tom sudjeluju. Opatija, naime, izjavljuje da je 2007. godine potpisala nezakoniti ugovor zajedno sa HFP-om? Ne vjerujemo da će navedeni trik proći na Sudu i učiniti ćemo sve da isto zaustavimo ili osporimo. Na žalost, iz lokalnih vlasti ove naše pokušaje – po svemu sudeći – gledaju kao zanovijetanje no nisam siguran da su svjesni čemu se ovakvim sporazumom izlažu, i koje pravne posljedice iz istog mogu očekivati. Naime, do sada je Opatija inzistirala da se radi o izvornom stjecanju, to je temelj njene žalbe i na Upravnom sudu a sada odjednom obrat i tvrdnja da su ZNALI da je taj sporazum 2007. godine bio nezakonit i da dionice ipak nisu stekli izvorno???
To je potpuno suprotno od onoga što su do sada tvrdili i za isto bi mogli očekivati i nekakve sankcije. Gdje je sad tu i mišljenje Ministarstva financija koje je također tvrdilo da se radi o izvornom stjecanju. Svi su zapravo lagali sve ove godine. Napominjemo da pravno ništetnost se može utvrditi jedno ako su strane ZNALE da ne postupaju zakonito a ne ako su bile u ZABLUDI.
Ponavljamo stav malih dioničara okupljenih u Udrugu. Želimo jasno, transparentno i zakonito postupanje svih institucija koje su u ovaj proces uključene jer jedino na taj način će biti zaštićena naša prava, ali i prava svih ostalih.
Davor Žic / Liburnija.net
Vezane vijesti:
FOTO: Gradsko vijeće podržalo nagodbu o LRH
Hoćemo dionice, nećemo Hanfina rješenja
Mali dioničari LRH reagiraju na izjave liburnijskih čelnika
Liburnijski (grado)načelnici zadovoljni nagodbom
LRH: Hanfa traži objavu nagodbe
LRH: Ispada HDZ, upada SN Holding
LRH: tri slova za veliku priču
Ostoja ponovo vlasnik LRH
Ništa od Zakona o LRH
AUDIO: LRH, Miami, rebalans, mrkat, HDZ, Veprinac…
Uskoro Zakon o LRH
Grad Opatija o LRH
LRH: Ostoja ponovo u igri?
Pismo vijećnika opatijskim gospodarstvenicima

error: Content is protected !!