[GASTRO BY ALEX] Ljetni proteinsko – mineralni obrok od slanutka

Autor: Portal Poduckun 30.06.2023

Radi se o kompletnom obroku, uravnoteženom u makro nutrijentima i bogatom mineralima.

Nastavljamo s receptom idealnim za sezonu godišnjih odmora. Naravno, prikladan je i za one koji još moraju raditi. Temperature su visoke i mislim da bi vam se mogao svidjeti ovaj recept. Baza je slanutak koji je sam po sebi bogat proteinima i mineralima. Obogatit ćemo ga raznim povrćem i dodatnim izvorom proteina u obliku ribe, mesa ili čak tofua. Ovaj recept je „back to basics“: brz, jednostavan, a u frižideru vam može pravilno pohranjen trajati 2-3 dana bez problema, što je također plus u ovim ljetnim danima.

Radi se o kompletnom obroku, uravnoteženom u makro nutrijentima i bogatom mineralima.

Sastojci:
300 g tune iz limenke, filetiranih srdelica ili inćuna, lešog mesa, bilo koje termički obrađene bijele ribe, tofua
1 mladi luk
1 velika limenka slanutka
1 dl maslinovog ulja
25 komada crnih maslina
4 tvrdo kuhana jaja
Sol i papar
1/2 zelene paprike
1/2 crvene paprike koje god
2-3 pomidora

Ocat je po želji. U svakom slučaju i ako se odlučite na ocat ili acceto koristite ga direktno svatko u svom tanjuru (ako radite veću količinu i želite držati u frižideru par dana). Ako ćete sav obrok pojesti isti dan, onda začinite octom sve.

Sve sastojke isjeckajte, pomiješajte i začinite. Pustite ga par sati u frižideru i vaš obrok je spreman.

Osobno mi je zanimljiva opcija sa lešo mesom jer skoro svi smo naučeni na juhice tijekom čitave godine, a onaj komad mesa iz juhe uvijek ostane na tanjuru za marendu. Ovdje vam je ideja i prijedlog da to iskoristite za jedan kompletan obrok za sljedeći dan ili dane.

Dobar vam tek i slobodno pustite maštu u „šetnju“ i dodajte ovoj bazi recepta sve što vama paše ili oduzmite sve što vam ne paše i stvarajte vaše osobne kreacije.

Više sa portala poduckun.net ...