[GASTRO BY ALEX] Korizmeni slanutak s bakalarom

Autor: Portal Poduckun 23.02.2024

Slanutak i bakalar su protagonisti.

Korizma je počela i danas ćemo kuhati jedan korizmeni recept tipičan i tradicionalan u Katalonaca pa i diljem Pirenejskog poluotoka.

Slanutak i bakalar su protagonisti. Jedino što ćemo njihov odsoljeni bakalar zamijeniti sušenim bakalarom koji je popularan i voljen kod nas.

Potrebne namirnice:

250 gr kuhanog i očišćenog bakalara
1 kapula
3 režnja češnjaka
1 limenka (1/2 kg) slanutka već kuhanog
2 srednja krumpira na kockice
2 dl pasate
1 žličica mljevene dimljene paprike
250 gr špinata ili blitve
Sol i papar po želji
Maslinovo ulje
1 l vode od kuhanja bakalara ili samo vode
2 žlice bakalara in bianco (po želji)

U široj padeli popržite kapulu i češnjak na maslinovom ulju, dodajte mljevenu papriku te čim zamiriši pasatu. Kad zakuha, smanjite vatru i pričekajte da se sve dobro dobro reducira. 10-15 min otprilike. Dodajte bakalar i krumpir na kockice i opet pojačajte. Dodajte soli i papra, krčkajte nekoliko minuta te dodajte vodu (ili onu od bakalara ili običnu). Kad je krumpir kuhan (15–20 min) dodajte slanutak i špinat ili blitvu izrezano na grubo. 10-ak minuta će biti idealno vrijeme da se sve skuha i sljube sve arome.

Ovo jelo je „na žlicu“ tako da sami odlučite pred kraj fali li ili ne tekućine. Poslužite i ako ste ljubitelji bakalara dodajte žlicu bakalara na bianco u svaki tanjur. Probajte i uživajte u bogatstvu aroma i mirisa ovog korizmenog specijaliteta.

Dobar vam tek!

Više sa portala poduckun.net ...