Iva Brozičević Dragičević o "Ljetnim ljubavima"

Autor: Portal Poduckun 20.07.2023

Ljetne ljubavi ne događaju se samo u romantičnim filmovima, već su ih mnogi od nas zasigurno doživjeli i u stvarnom životu. Ima to nešto u toplim ljetnim večerima pod svjetlom zvijezda i uz zvuke morskih valova zbog čega nerijetko mislimo kako nema ničeg ljepšeg od romantike uz morsku obalu.


Sunce, more, ljeto, ljubav… O ljetnim ljubavnim avanturama napisano je na stotine pjesama, romana i filmskih scenarija. Već sama činjenica da je skovan termin "ljetna ljubav" povrđuje da je ovaj fenomen postao doista važan dio popularne kulture. No, ljetne ljubavi ne događaju se samo u romantičnim filmovima, već su ih mnogi od nas zasigurno doživjeli i u stvarnom životu. Ima to nešto u toplim ljetnim večerima pod svjetlom zvijezda i uz zvuke morskih valova zbog čega nerijetko mislimo kako nema ničeg ljepšeg od romantike uz morsku obalu. Pa što je to onda u ljetnim ljubavima toliko opojno da povezuje brojne generacije, da mnogi u njima uživaju i pamte ih godinama?


Ljetne ljubavne veze mogu biti zabavne, mogu biti senzualne, mogu biti romantične i mogu imati smisla. Ponekad čak mogu biti sve od navedenog. Ljeto je svakako poticajno godišnje doba za upoznavanje novih ljudi. Većinom smo na godišnjem odmoru opušteniji, nosimo manje odjeće, nakratko bježimo iz rutine. Sve to smanjuje inhibicije koje postoje u svakodnevnom životu i povećava šanse za ulazak u vezu.


Ipak, takve veze zahtijevaju samopouzdanje, a ponekad i sposobnost da se nakon kratkog zajedničkog vremena brzo nastavi dalje, što nemamo svi prirodno. Neki od nas jednostavno nisu rođeni s takvom osobnošću ili su nas životna iskustva dovela do toga da budemo osjetljiviji ili da se lako vezujemo. Stoga je najvažnija stvar koju morate imati na umu da takve veze nisu nužno za svakoga. Važno je da budete iskreni prema sebi i svojim namjerama, kao i prema drugoj osobi. Imajte razumna očekivanja od cijele priče i prije svega vodite računa o sebi, svom tijelu i zdravlju.


Često nakon ljetnih ljubavnih veza ipak ostanemo razočarani jer smo od cijele priče očekivali više. Ili pak, s druge strane, shvatimo kako smo mislili da smo bili zaljubljeni, ali kako je to bila samo zaluđenost. Kako onda zapravo procijeniti možemo li ljetnu romansu doista prozvati ljubavlju, ili tek prolaznom aferom? Kako znamo jesmo li doista zaljubljeni i ima li veza započeta u ljetnim mjesecima budućnost?


Prema mnogim teoretičarima, kada započinjemo ljetne ljubavi, one zapravo imaju manje veze s onim što ljubav zapravo jest, a više s nečim što se zove zaljubljenost. Istraživači koji su definirali “trodijelnu teoriju ljubavi” tvrde da je instant strast i erotska privlačnost tipična za ljetne romanse dovoljna za pojavu zanesenosti, ali nije dovoljna za razvitak onoga što bi se nazvalo potpunom ljubavi. Naime, osim strasti, prema ovoj teoriji, za potpunu ljubav potrebna je još i bliskost i odanost. Bliskost se odnosi na osjećaj intimnosti i povezanosti s partnerom, dok se odanost sastoji od dvije odluke: kratkoročne odluke da volite svog partnera i dugoročne odluke da ćete tu ljubav sačuvati i ostati sa svojim partnerom. Kada su ove tri sastavnice - strast, odanost i bliskost u ravnoteži, govorimo o potpunoj ljubavi.
Dakle, mogu li ljetne ljubavi potrajati i kad dođu hladni dani? Mnogi koji su ih doživjeli smatraju da je najvažnije pokušati se opustiti i što manje se emotivno vezati. Ali ponekad se, ako je kemija jaka, a ljubav se rasplamsa, čak i ljetne avanture koje prerastaju u veze na daljinu mogu održati. Kao i uvijek kada je ljubav u pitanju, stvari nisu jednostavne. Ljubav nije statična, već se s vremenom mijenja, slabi i jača. Ljetne ljubavi doista mogu početi kao romanse temeljene na strasti, a ako ta strast preraste u želju za daljnjim upoznavanjem i razvojem bliskosti i odanosti također mogu biti uvertira u zreliju i potpuniju vrstu ljubavi.


Bez obzira na to pretvori li se vaša ljetna ljubavna avantura u privrženu vezu ili ne, samo iskustvo veze i osjećaja koje ona izaziva je stvarno i može se cijeniti kao trenutak za pamćenje i učenje o sebi i odnosu s drugim ljudima, koji svakako nemojte propustiti ukoliko vam se pruži prilika!

Autor Iva Brozičević Dragičević

Više sa portala poduckun.net ...