Iva Brozičević Dragičević: Godišnji odmor je pravo vrijeme za - digitalni detox

Autor: Portal Poduckun 10.08.2023

Iako nam je tehnologija donijela brojne prednosti, njezino pretjerano korištenje ima i svoje negativne strane.

Selce - Iako možda toga nismo ni svjesni, činjenica je da mnogi od nas više vremena provode u virtualnom svijetu nego u onom stvarnom. Mobitel tijekom dana gotovo ni ne ispuštamo iz ruku jer je u njemu pohranjeno sve ono potrebno za ispunjavanje svakodnevnih poslovnih i privatnih obaveza. S druge nam je strane, upravo mobitel i najveći izvor zabave, ali i informacija koje nas zanimaju, pa je život bez interneta i digitalnih uređaja za većinu u potpunosti nezamisliv. Iako nam je tehnologija donijela brojne prednosti, njezino pretjerano korištenje ima i svoje negativne strane. Svakako je korisno da izuzetno brzo i lako možemo saznati potrebnu informaciju i biti u kontaktu s dragim osobama, ali, to s druge strane također znači i da smo mi sami neprestano dostupni i izloženi vijestima i informacijama koje u tom trenutku možda baš i ne želimo popratiti. “Screen time”, tj., vrijeme provedeno pred raznim ekranima stalno se povećava te se i djeca i odrasli sve više oslanjaju na zabavu uz ekran, bilo da se radi o društvenim mrežama, surfanju za laptopom ili pak večernjem gledanju televizije. Konstantna dostupnost također čini sve tanjom i granicu između privatnog i poslovnog, jer nam poslovni mailovi nerijetko stižu na mobitel i izvan radnog vremena.


Kao što znamo, dokazano jest da dugotrajni boravak na pametnim uređajima ima veliki utjecaj na mentalno zdravlje, a može uzrokovati i probleme sa spavanjem. Naša su djeca već od malena konstantno stimulirana podražajima iz digitalnog svijeta koji su mnogo upečatljiviji i lakše privlače i zadržavaju pažnju od onih iz „offline“ svijeta koji nas okružuje. Trend koji ukazuje na to da su naši mladi sve usamljeniji i sve teže održavaju svoje mentalno zdravlje, znak je da moramo nešto promijeniti u načinu na koji koristimo tehnologiju i tome podučiti i našu djecu. Zabrinutost kad nema mobitela u ruci, provjera obavijesti svakih nekoliko minuta, depresija nakon surfanja društvenim mrežama, brojanje lajkova i komentara i stalne provjere što je novo, sigurni su znakovi da je krajnje vrijeme za digitalni detoks.


Digitalni detoks naziv je za period u kojem sve uređaje poput mobitela, laptopa, TV-a, svjesno odlažemo na stranu. To ne mora nužno značiti potpuno odvajanje od svih uređaja, već ga možemo više gledati kao proces postavljanja granica u korištenju tehnologije.


Za početak je važno biti realan i krenuti malim koracima. Odjednom ostati bez interneta na duži period može biti priličan stres, tako da je najbolje krenuti s manjim vremenskim periodima. Također je poželjno isključivanje prilagoditi svom životu i potrebama. Male periode isključenosti najbolje je primjenjivati kad je to prigodno, na primjer za vrijeme ručka ili druženja s prijateljima. Jako je poželjno i izbaciti naviku surfanja prije spavanja ili neposredno nakon buđenja. Upravo je godišnji odmor je idealno vrijeme za vježbanje i isprobavanje takve vrste detoksa, zbog smanjenog obima svakodnevnih obaveza, te želje i potrebe za psihičkim i fizičkim resetiranjem i odmorom.
Odjednom ostati bez povezanosti, interneta i mobitela u ruci, pa makar i na kratko, može istovremeno biti stresno, ali i oslobađajuće. Što će se dogoditi ako odete u šetnju bez mobitela? Ako zaspite bez surfanja? Možda ćete dobiti svjesno uživanje u trenutku, bolje shvaćanje svijeta oko sebe i ugodan osjećaj mira. Potpuno isključivanje pametnog telefona mijenja način na koji se povezujemo sa svijetom oko sebe. Razgovor tijekom kojeg drugoj osobi pružamo nepodijeljena pozornost razlikuje se od onog u kojem svako malo pogledavamo na svoj mobitel. Kad nam nitko ili ništa ne odvlači pažnju, stvarno smo sposobniji obratiti pažnju na druge ljude, a možemo pozornije osluškivatii vlastite misli i osjećaje. S vremenom postajemo svjesni slobode koju osjećamo i opuštenost uma koju postižemo kada nam ništa iz digitalnog svijeta ne odvraća pažnju. Jednom kad uvidite da se ništa loše neće dogoditi zato što vam je telefon isključen neko vrijeme puno je lakše usvojiti naviku da redovito određujete vrijeme u kojem će ostati isključen. Redovito gašenje mobitela i bilo kojeg drugog digitalnog uređaja ima pozitivan utjecaj na svakodnevni život jer poboljšava koncentraciju i fokus, bilo da radimo, učimo ili uživamo u slobodnom vremenu.

Povremeno isključiti mobitel za vrijeme jela ili razgovora mijenja i način na koji se odnosimo prema drugima i kako komuniciramo – nabolje. Osim što će vam sati ili dani bez mobitela biti ispunjeniji jer ćete se fokusirati na stvari u vašoj okolini, dati će vam i vremena za odraditi sve one obaveze koje već neko vrijeme odgađate. Tako ćete uz digitalni detox dan provesti kvalitetnije, s više koncentracije i znatno manje stresa, te s uspravnijim držanjem i kvalitetnijim snom!


Nije li to i više nego dovoljno razloga da ovog ljeta barem na kratko ispustite mobitel iz ruke?

Autor: Iva Brozičević Dragičević

Više sa portala poduckun.net ...