Greškom fonda pao dogovor oko LRH

imperijal_sm…je li riječ o gruboj nemarnosti ili o skrivenoj namjeri Fonda – pita se Ivo Dujmić…
…propala je šansa da se Grad izvuče od nepovoljnog rješenja Hanfe…

Opatija – Grad Opatija primio je rješenje Trgovačkog suda u Rijeci, kojim se ne dopušta sklapanje sudske nagodbe između Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i liburnijskih lokalnih jedinica te Liburnia Riviera Hotela rekao je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić na današnjoj konferenciji za medije kojoj su nazočili i načelnici liburnijskih općina Emil Gržin, Mario Ćiković, Ratko Salamon te direktor Nove Liburnije, Dražen Kurpis.
Jedan od glavnih razloga za takvo rješenje Suda je činjenica da se HFP nije očitovao na podnesak jednog od dioničara LRH koji se usprotivio sklapanju nagodbe.
– Dakle, iako je HFP bio predlagatelj nagodbe te iako je na njegovu inicijativu vođen postupak pred Trgovačkim sudom u Rijeci, svojom pasivnošću tijekom postupka prouzročili su ovakvo sudsko rješenje. Vrlo brzo moći će se vidjeti hoće li podnijeti žalbu protiv rješenja ili i dalje ostaju pasivni. HFP se u ovoj priči nije pokazao pouzdanim partnerom, što nužno ruši povjerenje javnosti u institucije države. Je li riječ o gruboj nemarnosti ili o skrivenoj namjeri Fonda? Očekujemo od Vlade da to istraži, dodao je Dujmić.S time u vezi, danas će biti poslano pismo predsjednici Vlade.
Iako je ovo bila rijetka šansa da se izbjegne obavezna ponuda za preuzimanjem LRH teška 1,3 milijarde kuna bez sudovanja na Upravnom sudu, predstavnici liburnijskih općina i Grada Opatije pokušali su umanjiti njen značaj.
– Za Grad Opatiju i liburnijske općine ovo rješenje ne znači puno. Odlukom Gradskog vijeća gradonačelnik je bio ovlašten potpisati nagodbu, ali do toga nije došlo, niti je Grad preuzeo ikakve obveze u odnosu na prijedlog nagodbe. Imali smo prijedlog nagodbe kojim je problem mogao biti brže riješen. Ostajemo na početnim pozicijama, prema sporazumu iz 2007. Imamo dionice i čekamo presudu Upravnog suda RH o tome jesmo li obvezni izdati obvezujuću ponudu. Dakle, situacija je jednaka onoj prije pokušaja sklapanja nagodbe, zaključio je Dujmić.
O čemu se zapravo radi? Cilj ove nagodbe bilo je izvući se iz nemoguće situacije oko rješenja Hanfe, koje je prijetilo bankrotom Grada Opatije. Poanta dogovora bilo je poništavanje starog Sporazuma iz 2007. godine kojim je Opatija dobila dionice, te kasnije vraćanje istih dionica prije nego što većinski vlasnik Darko Ostoja izda svoju ponudu za preuzimanjem.
Na taj način ponudu ne bi morala podnijeti Opatija, no odlukom Trgovačkog suda ta je mogućnost pala u vodu, a Gradu preostaje tek uzdati se u mehanizme Upravnog suda. Dok presudu Trgovačkog suda možete pročitati na ovom linku

Liburnija.net: Tiskovna konferencija u uredu Gradonačelnika...

Liburnija.net: Tiskovna konferencija u uredu Gradonačelnika...


Davor Žic / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Deal oko LRH ideja stručnjaka
Održana Skupština LRH @ Opatija
Reagiranje: Mali dioničari upozoravaju opatijske vijećnike
FOTO: Gradsko vijeće podržalo nagodbu o LRH
Hoćemo dionice, nećemo Hanfina rješenja
Mali dioničari LRH reagiraju na izjave liburnijskih čelnika
Liburnijski (grado)načelnici zadovoljni nagodbom
LRH: Hanfa traži objavu nagodbe
LRH: Ispada HDZ, upada SN Holding
LRH: tri slova za veliku priču
Ostoja ponovo vlasnik LRH
Ništa od Zakona o LRH
AUDIO: LRH, Miami, rebalans, mrkat, HDZ, Veprinac…
Uskoro Zakon o LRH
Grad Opatija o LRH
LRH: Ostoja ponovo u igri?
Pismo vijećnika opatijskim gospodarstvenicima

error: Content is protected !!