Devet bisera opatijskih kruna: KAROLYI

Devet bisera opatijskih kruna

Devet bisera opatijskih kruna

Za Liburnija.net piše: Jan Bernd Urban
Kad je jednog kišnog jutra, u veljači 1919. godine Michael Adam Georg Nikola, grof Karolyi od Nagy – Karoly-a, (1875. – 1955.) stao pred svoje, po upravitelju imanja sazvane, pokisle seljake, ovi su tek slutili da će se nešto značajno dogoditi.
Na dobru Kapolna u sjevernoj Mađarskoj grof bi se direktno obraćao svojim seljacima samo kad bi značaj nekog događaja bio veći od pozicije i ovlasti upravitelja ogromnog imanja. Punih dvije stotine godina imanje je bilo u vlasništvu grofova Karolyi, nakon što ga je od cara kao poklon za gušenje Rakoczyeve bune primio Michaelov predak general Sandor Karolyi.
Liburnija.net: Grb obitelji Karolyi

Liburnija.net: Grb obitelji Karolyi


Isprva kao kmetovi, a kasnije kao najamnici, nadničari ili zakupci što su bile tek različite forme stoljetnih izrabljivanja, seljaci su iskustveno znali da se njima grof obraća samo prigodom Božića, ili povodom rođenja njegova sina. Tog jutra nije bio Božić, a i milostiva grofica Katinka, premda trudna očekivala je prinovu tek kroz dva mjeseca. Kroz nekoliko minuta, seljaci su postali sudionicima čina koji nije promijenio samo njihov život iz temelja, već je promijenio čitavu njihovu domovinu ali i dobar dio tadašnje Evrope. Bez dugog uvoda, s jednostavnim riječima grof je svojim potpuno zatečenim seljacima objasnio da je njegovo imanje od sada njihovo, čitajući istovremeno pojedina imena i pojedine dijelove njima dobro poznatih njiva, šumaraka, livada i ostalih sastavnica gospodarstva, koje je uz kišne kapi stoljećima natapao njihov znoj i znoj njihovih predaka.
Bio je to prvi ali povijesni korak zemljišne reforme u Mađarskoj, čiji je idejni tvorac, na užas staleža kome je i sam pripadao, bio upravo Michael, grof Karolyi. Kao predsjednik republike, stvorene na temeljima tek srušene Austro – Ugarske monarhije, grof Karolyi je u svom predsjedničkom mandatu koji je nažalost trajao tek mjesecima, ostatku mađarskog dijela propale monarhije utisnuo pečat demokracije, koga ni kasnije bijele i crvene mađarske diktature nisu uspjele izbrisati iz srca i pamćenja naših sjevernih susjeda. Opće pravo glasa za sve punoljetne Mađare, sloboda govora i javnih istupa, suvremeni Ustav pojmovi su neodvojivo vezani uz tog grofa. Njegov kip, skromno smješten na najvećem bulevaru mađarske prijestolnice koji nosi ime Kossuth Layosa, kao da simbolizira njegovu životnu filozofiju o važnosti sudjelovanja u odsudnim trenucima domovinske povijesti, o nužnosti pojavljivanja u centru događanja ali uz istovremeno ostajanje poslušnikom vlastite skromnosti.
Kroz povijest, a ona se u obiteljskoj kronici Karolyi prati od IX st. bilo je dakako i mnogo manje skromnih članova obitelji. Tako je primjerice Istvan grof Karolyi (1797.-1881.) sa svojim brojnim dvorcima i palačama od kojih se jedna kočoperila svojom raskošnošću u Parisu bio sve samo ne oličenje skromnosti. Pa ipak u toj svojoj rastrošnosti, ogroman dio svog bogatstva podijelio je siromasima, siročadi, starima i nemoćnima, a i mnogi bolesnik povratio je svoje zdravlje zahvaljujući darežljivosti grofa Istvana Karolyi.
Grof Ferenc iz obitelji Karolyi je bio nosiocem odličja Zlatnog runa. Zbog svoje neustrašivosti u bitkama, zbog svog vojničkog genija dogurao je do čina Feldmarschall-a, a za taj čin nije bilo dovoljno biti samo Habsburg, a još manje Karolyi. Zbog brojnih školskih knjiga, pisanih i otisnutih na njegov osobni trošak, a zatim poklanjan siromašnima željnih znanja, ovaj Karolyi je bio gotovo više učitelj no vojnik. Odsječena turska glava koja ″krasi″ veliki grb grofova Karolyi, tek je heraldički odsjaj brojnih bitaka protiv Turaka u kojima su sudjelovali brojni pripadnici te velike obitelji.
Bratić Michaela Karolyi Georg, grof Karolyi bio je mnogo više grof nego borac za ljudska prava. U sasvim uobičajenoj grofovskoj maniri ljeta bi provodio na nekom od svojih imanja, proljeće i jesen naizmjenično u Beču ili Pešti, a zimu dakako u ″tengeri fürdö Abbazia″. Premda je ″njegova″ Rijeka bila ponos mađarske pomorske tradicije, ma što god su oni tada, a i mi danas pod tim pojmom podrazumijevali, obližnja, pa makar i habsburška Opatija bila je neodoljiva. Po dobrom običaju, da izbjegnu gnjavažu koju sa sobom nosi hotelski smještaj, grofica Barbara i grof Georg Karolyi su se smjestili u vlastitoj kući potpuno nemađarskog imena: Vila Mirabell.
Opatija je u obiteljskim pričama grofova Karolyi već odavno imala svoje čvrsto mjesto. U Opatijskim kućnim salonima bližih i daljnjih rođaka, prijatelja ili znanaca, u elegantnim kavanama, pri uzimanju toplih ili hladnih kupki, tokom čajanki u Adria clubu, za vrijeme šetnji parkom ili obalnim putem uz more moglo se saznati baš sve o trenutnoj situaciji u gotovo svakom kutku velike dvojne Monarhije.
To je, bar u očima onih kojima je spoznaja o nečijem preljubu mnogo važnija od biljnog pokrova Učke, razvrgnute zaruke važnije od koristi aerosola tokom šetnji uz more, nošenje krivog šešira u nekoj zgodi mnogo uzbudljivije od promatranja razbijanja valova o opatijske grote tokom iznenadnog juga, bila najveća vrijednost tadašnje Opatije. Mogle su se tu saznati i mnogo ozbiljnije informacije o unosnim ulaganjima u burzovne špekulacije ili razne nekretnine, političkim igrama ili igricama, lažnim i provjerenim činjenicama. Boravak u tadašnjoj Opatiji bio je svakome isplativ na svoj način.
Članovi velike grofovske obitelji Karolyi bili su poznati po svojoj skeptičnosti, sumnjičavosti i nepovjerenju prema svemu što bi dolazilo iz krugova u kojima su se kretali, ali kojima su i sami pripadali. Svemu što je dolazilo iz Opatije, vjerovalo se tek kad bi to potvrdio njihov rođak Alois, grof Karolyi i njegova žena grofica Franziska, rođena Erdödy de Monyrokerek et Monoszlo.
Njima se vjerovalo bez imalo sumnji. Oni su bili upućeni, oni su znali. Bili su Opatijci. Punta Colova, Vila Karolyi!
Jan Bernd Urban – vezane vijesti:
Devet bisera opatijskih kruna
Devet bisera opatijskih kruna: HOYOS
Devet bisera opatijskih kruna: HENCKEL von DONNERSMARCK
Devet bisera opatijskih kruna: KESSELSTATT
Devet bisera opatijskih kruna: KEGLEVIĆ
Devet bisera opatijskih kruna: DRAŠKOVIĆ
Devet bisera opatijskih kruna: HARRACH
Devet bisera opatijskih kruna: SERMAGE
Devet bisera opatijskih kruna: KINSKY
Devet bisera opatijskih kruna: CHORINSKY
Devet bisera opatijskih kruna: MIEROSZEWSKI
Devet bisera opatijskih kruna: STOCKAU
Devet bisera opatijskih kruna: APPONYI
Devet bisera opatijskih kruna: WORACZICZKY
Devet bisera opatijskih kruna: Del MESTRI
Devet bisera opatijskih kruna: AUERSPERG
Devet bisera opatijskih kruna: SZECHENYI

error: Content is protected !!