Mali dioničari dali podnesak protiv Opatije

g_opt3…Upravnom sudu Udruga malih dioničara LRH podnijela je podnesak u kojem tvrde kako je Opatija priznala da dionice LRH nije stekla izvorno
…sporan je tekst Nagodbe s HFP-om koju je nedavno srušio Trgovački sud, a prema Gradu takva formulacija je nevažeća…

Zagreb – Udruga malih dioničara LRH podnijela je Upravnom sudu Republike Hrvatske podnesak u kojem tvrde da Grad Opatija priznaje kako svojih 25 posto dionicu LRH d.d. nije stekla izvorno i time je dužna objaviti obvezujuću ponudu za preuzimanje LRH po cijeni dionice od 6.000 kuna.
Prema njihovom obrazloženju, na sjednici Gradskog vijeća Grada Opatije održanoj 8. rujna 2010. godine pročelnica Ureda Grada Opatije Helena Masarić je izjavila da, prilikom donošenja zaključka o sklapanju kasnije poništene sudske nagodbe u vezi s dionicama LRH, Grad Opatija odustaje od tvrdnje o izvornom stjecanju dionica LRH.
Mali dioničari LRH u nekoliko su navrata upozoravali čelnike Grada Opatije o neodrživosti sudske nagodbe kojim su vlastitu nagodbu s Hrvatskim fondom za privatizaciju o stjecanju dionica LRH pokušavali proglasiti ništavnom. Kako smatraju mali dioničari, time se zapravo na vrlo nekorektan način, zaobilazeći zakonske propise, želi izbjeći postojeća obveza podnošenja ponude za dionice LRH malim dioničarima i to jednom tvrdeći kako je dionice LRH Grad Opatija stekla izvorno, a drugi puta kako je iste dionice stekla protuzakonitim sporazumom s Hrvatskim fondom za privatizaciju.
– Mali dioničari potpuno razumiju problem koji Grad Opatija ima sa svojom obvezom o predaji ponude i spremni su iznaći kompromis sa svim uključenim stranama. Međutim, nedopustivo je zaobilaženje Zakona koje je dovelo do situacije gdje su dionice Grada Opatije blokirane čime najveći pojedinačni vlasnik kompanije, SN Holding d.d. ima apsolutnu kontrolu nad kompanijom i to vješto koristi za svoje interese, a protiv interesa i Grada Opatije i malih dioničara. Pozivamo i HANFA-u da u svojoj žalbi Upravnom sudu upotrijebi činjenicu kako je Grad Opatija priznao da dionice nisu stekli izvorno i time omogući završetak procesa koji se vode na Trgovačkom sudu u Rijeci – izjavio je Dražen Nikolić, predsjednik Udruge malih dioničara LRH.
Mali dioničari LRH, kojih ima oko 1800 trenutno posjeduju 13,8 posto dionica Liburnia Rivijera Hotela. Čine ih radnici i bivši radnici kompanije koji su dionice stekli za vrijeme pretvorbe i tada ih plaćali oko 1000 tadašnjih DEM i čije je ulaganje postupcima Grada Opatije najugroženije. Osim bivših i sadašnjih djelatnika LRH, ostatak čine pojedinačni ulagači iz Hrvatske i inozemstva, prvenstveno država EU koji su svoje dionice uglavnom stekli 2007. godine i to kupujući iz upravo od današnjeg većinskog vlasnika, SN Holdinga po cijeni od 6.000 kn.
Ovaj podnesak malih dioničara odnosi se događaje s tematske sjednice na kojoj se raspravljalo o Nagodbi jedinica lokalne samouprave s liburnijskog područja i HFP-a, a u čijem tekstu stoji formulacija prema kojoj dionice nisu stečene izravno. Prema mišljenju Grada Opatije, tekst Nagodbe je nebitan, jer se radilo tek o prijedlogu HFP-a koji nije službeno usvojen od strane Grada niti potpisan od gradonačelnika Ive Dujmića.
Davor Žic / Liburnija.net
Vezane vijesti:
SDP: Ante Samodol kriv je za sve @ Opatija
Zagrebačka burza obustavila trgovinu dionicama LRH
Greškom fonda pao dogovor oko LRH
Deal oko LRH ideja stručnjaka
Održana Skupština LRH @ Opatija
Reagiranje: Mali dioničari upozoravaju opatijske vijećnike
FOTO: Gradsko vijeće podržalo nagodbu o LRH
Hoćemo dionice, nećemo Hanfina rješenja
Mali dioničari LRH reagiraju na izjave liburnijskih čelnika
Liburnijski (grado)načelnici zadovoljni nagodbom
LRH: Hanfa traži objavu nagodbe
LRH: Ispada HDZ, upada SN Holding
LRH: tri slova za veliku priču
Ostoja ponovo vlasnik LRH
Ništa od Zakona o LRH
AUDIO: LRH, Miami, rebalans, mrkat, HDZ, Veprinac…
Uskoro Zakon o LRH
Grad Opatija o LRH
LRH: Ostoja ponovo u igri?
Pismo vijećnika opatijskim gospodarstvenicima

error: Content is protected !!