Priopćenje Grada Opatije o slučaju LRH

lrh_hotel_ambasador…HFP je najavio podnošenje žalbe protiv rješenja Trgovačkog suda u Rijeci, a razgovori s predstavnicima Vlade nastavit će se vjerojatno već idućeg tjedna…
… gradonačelnik Ivo Dujmić podsjeća da Grad nije predložio, niti potpisao nagodbu ni bilo koji drugi akt kojim bi priznao da dionice nije stekao izvorno…

Opatija/Zagreb – Grad Opatija izdao je priopćenje povodom sastanka gradonačelnika Ive Dujmića i načelnika Lovrana Emila Gržina s predstavnicima Hrvatskog fonda za privatizaciju, održanog u utorak u Zagrebu.
Nakon što Trgovački sud u Rijeci nije dopustio zaključenje nagodbe koja bi omogućila da problem dionica Liburnia Riviera Hotela bude lakše riješen, u Hrvatskom fondu za privatizaciju predstavnici Grada Opatije sudjelovali su na jednom u nizu sastanaka posvećenih pokušaju raspetljavanja ove priče. Fond je najavio podnošenje žalbe protiv rješenja Trgovačkog suda u Rijeci, a razgovori s predstavnicima Vlade nastavit će se vjerojatno već idućeg tjedna.
– Podsjetimo, u lipnju 2009. Hanfa izdaje rješenje prema kojem su liburnijske općine dužne izdati obvezujuću ponudu za otkup preostalih dionica LRH, i to po maksimalnoj cijeni iz lipnja 2007., većoj od 6.000 kuna po dionici. Riječ je o približno 1,36 milijardi kuna ili desetak gradskih proračuna. Očito je da bi se Grad za ispunjenje te obveze morao zadužiti, ali po zakonu to može učiniti najviše do 20% gradskih prihoda, pa je utoliko Hanfino rješenje ne samo financijski, već i pravno neprovedivo. Prodajom dionica Grad se ne bi spasio Hanfinog rješenja, jer se to rješenje odnosi na navodnu obvezu izdavanja ponude koja je nastala u lipnju 2007. godine, stoji u priopćenju.
Sama činjenica da je SN Holding u međuvremenu izdao svoju obvezujuću ponudu ne oslobađa Grad davanja obvezujuće ponude jer se radi o dva potpuno odvojena postupka. Protiv rješenja Hanfe pokrenut je upravni spor, koji još uvijek nije riješen, a u kojem Grad iznova ističe da je dionice stekao izvorno. Do okončanja spora pred Upravnim sudom prekinuta je i većina tužbi malih dioničara pred Trgovačkim sudom u Rijeci, kojima traže da sud obveže Grad na otkup njihovih dionica. Tračak nade za liburnijske jedinice pojavio se prošle godine, kada je HFP inicirao sklapanje sudske nagodbe, čija se bit može sažeti u sljedeće: sporazum iz 2007. je ništetan, Grad zadržava dionice, ali se otvara pravni put za obnovu postupka i poništenje Hanfinog rješenja o obvezi izdavanja ponude. Potom dolazi do aktualnog zapleta: Trgovački sud odbija prijedlog nagodbe, dobrim dijelom zbog toga što se HFP u sudskom postupku nije očitovao na podnesak jednog od malih dioničara.
Na prigovore da je Grad naštetio svojoj poziciji sudjelovanjem u pregovorima o nagodbi koju je nedavno Trgovački sud odbio, gradonačelnik Ivo Dujmić podsjeća da Grad nije predložio, niti potpisao nagodbu ni bilo koji drugi akt kojim bi priznao da dionice nije stekao izvorno.
– Stavovi u pregovorima ne obavezuju, kao što nagodba ne znači priznavanje tužbenog zahtjeva, odnosno odustajanje od tvrdnje Grada da je dionice stekao izvorno. Gradsko vijeće nije donijelo odluku kojom Grad mijenja svoj stav o načinu stjecanja dionica LRH, već je ovlastilo gradonačelnika da potpiše nagodbu kojom je mogao biti riješen problem obvezujuće ponude, ali samo ako prije toga budu ispunjene druge pretpostavke za izbjegavanje scenarija poput onoga iz 2007. godine. Bilo bi neodgovorno da Grad nije sudjelovao u pregovorima koji su mogli rezultirati rješavanjem tog problema, ali odbijanjem odobravanja nagodbe u pravnoj poziciji Grada ništa se nije promijenilo. U konačnici, i dalje sve ovisi o presudi Upravnog suda o Hanfinom rješenju kojom je liburnijskim jedinicama naloženo izdavanje ponude, stoji u priopćenju Grada Opatije. Gradonačelnik Dujmić kazao je da su svi akteri različitih faza priče o LRH dostupni, te da ne sumnja u odlučnost Vlade da temeljito raščisti sve upitnike koji su se godinama nagomilavali u sapunici o LRH.
– Ne želeći štetiti najvećoj firmi na području Liburnije, godinu i pol dana intenzivno se u tišini bavimo ovim problemom, stalno surađujući s Vladom i njenim tijelima. To ćemo nastaviti raditi, dokle god bude imalo smisla, najavljuje Dujmić.
Davor Žic / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Mali dioničari dali podnesak protiv Opatije
SDP: Ante Samodol kriv je za sve @ Opatija
Zagrebačka burza obustavila trgovinu dionicama LRH
Greškom fonda pao dogovor oko LRH
Deal oko LRH ideja stručnjaka
Održana Skupština LRH @ Opatija
Reagiranje: Mali dioničari upozoravaju opatijske vijećnike
FOTO: Gradsko vijeće podržalo nagodbu o LRH
Hoćemo dionice, nećemo Hanfina rješenja
Mali dioničari LRH reagiraju na izjave liburnijskih čelnika
Liburnijski (grado)načelnici zadovoljni nagodbom
LRH: Hanfa traži objavu nagodbe
LRH: Ispada HDZ, upada SN Holding
LRH: tri slova za veliku priču
Ostoja ponovo vlasnik LRH
Ništa od Zakona o LRH
AUDIO: LRH, Miami, rebalans, mrkat, HDZ, Veprinac…
Uskoro Zakon o LRH
Grad Opatija o LRH
LRH: Ostoja ponovo u igri?
Pismo vijećnika opatijskim gospodarstvenicima

error: Content is protected !!